Magda fon Burg rasista?!

Ona nije za primer

Magda fon Burg rasista?!

Društvo -
Mnogi osudili majku mladog matematičara Teodora jer je napisala da je njen sin svojim uspehom odbranio belu rasu

BEOGRAD - Tajac!Izgleda da je Magda Buzurović fon Burg, majka našeg najboljeg mladog matematičara Teodora, posle pisanja Kurira uvidela da je višestruko pogrešila, pa je rešila da ugasi svoj Fejsbuk profil.Nedolične komentare koje je ostavila na svom profilu o tome kako je njen sin na matematičkoj olimpijadi branio boje ne samo svoje zemlje i Evrope već i bele rase preneli smo juče, a pomenuli smo i njeno nipodaštavanje talenta Novaka Đokovića.„Novaka volimo i navijamo za njega! Ali molim da se ne upoređuju babe i žabe, odnosno udaranje loptice i rešavanje teških matematičkih problema“, napisala je na svom profilu, koji je u međuvremenu ugasila.Ona ni juče nije želela da komentariše svoj postupak.- Ne želim da razgovaram s Kurirom. Doviđenja! - rekla je odsečno Magda.U kabinetu poverenice za zaštitu ravnopravnosti istakli su da osuđuju ovakav vid diskriminacije, na koji će reagovati kad budu dobili pritužbu.To će upravo i uraditi Jovan Damjanović, predsednik Svetske organizacije Roma „Romanipen“, koji je postavio pitanje „šta je to bela rasa“.- Da li je taj dečko otišao da predstavlja svoju školu i svoju državu? Ako jeste, onda mora da zna da je ova zemlja multikulturna i multinacionalna, i da poštuje zakone i prava nacionalnih manjina. A njegova majka raspiruje mržnju prema manjinskim narodima i ona je rasista, a taj njen stav da je on pripadnik bele rase predstavlja deformaciju. Ona želi zlo ovoj državi - smatra Damjanović.Direktor Muzeja Romske kulture Dragoljub Acković osudio je Magdinu rasističku izjavu, ali nije krio oduševljenje uspehom mladog matematičara:- I mi Romi smo ponosni što je Teodor ostvario uspeh kao pripadnik bele rase!

Komentar koji je magda napisala na Fejsbuku
Komentar koji je magda napisala na Fejsbuku

Đurđević: Ne suditi o ljudima po boji kožeDirektor Uprave za ljudska i manjinska prava Nenad Đurđević za Kurir je rekao da ovakvi ispadi u javnosti ne bi trebalo da se događaju u Srbiji.- Ljudi se cene po uspesima i moralnim načelima, a ne po boji kože. I istorija je imala priliku da nas nauči kako ovakvi komentari nisu dobri i poželjni, a najmanje kada kada dolaze od onih osoba koji mladima treba da posluže kao uzor - rekao je za Kurir Nenad Đurđević.

Đokoviće ne dotiču prozivkeProzivke koje je gospođa Fon Burg uputila na adresu najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića nisu pogodile njegovu porodicu.Oni nisu želeli da komentarišu njen ispad i samo su nam kratko odgovorili da su svu pažnju usmerili na važnije stvari kao što su Olimpijske igre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track