Odmah rebalans budžeta u dogovoru sa MMF-om

Pavle Petrović

Odmah rebalans budžeta u dogovoru sa MMF-om

Društvo -
Dobro je što je u programu nove vlade ocenjeno da je budžetski deficit problem i da će biti donete mere da se on smanji i konsoliduju javne finansije, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Srbije

BEOGRAD - Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović predložio je da nova vlada Srbije u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) odmah počne da priprema rebalans budžeta za 2012. godinu i plan fiskalne konsolidacije.

"Dobro je što je u programu nove vlade ocenjeno da je budžetski deficit problem i da će biti donete mere da se on smanji i konsoliduju javne finansije", rekao je Petrović.

Predsednik fiskalnog saveta istakao je da je od velikog značaja za kredibilitet zemlje da se nastave razgovori sa MMF-om i da ta međunarodna finansijska institucija bude uključena u kreiranje mera nove ekonomske politike, a pre svega poreske reforme. Te reforme, dodao je, treba da obezbede smanjenje minusa u budžetu i vraćanje javnog duga u zakonom utvrđene granice, do 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Vlada i MMF treba da paralelno sa rebalansom ovogodišnjeg budžeta pripremaju i okvire budžeta za 2013, kao i srednjoročni plan konsolidovanja javnog duga", rekao je Petrović.

Pozajmica MMF-a za budžet, po njegovim rečima, nije uobičajena, ali postoji takva mogućnost i u slučaju Srbije bi obavezivala Vladu Srbije da se pridržava dogovora sa tom institucijom i bila garancija da će javne finansije biti pod stalnom kontrolom. Povodom najava da nova vlada neće smanjivati plate i penzije, već da će one biti prilagođene stanju u budžetu, Petrović je ocenio da to može biti u skladu sa preporukama Fiskalnog saveta ako se na drugi način ostvare uštede u državnoj kasi, odnosno povećaju prihodi.

"Za sada postoje pozitivne naznake da vlada shvata dubinu problema u javnim finanisijama i da namerava da taj problem rešava. Od konkretnih mera, za koje sada ne znamo kakve će biti, zavisiće kako će taj plan biti ostvaren", rekao je Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track