NA LAŽNIM VESTIMA POKRENULI KAMPANJU! VELIKA PREVARA N1: Tvrde da ih zabranjuju, a sami ukinuli svoj program!
Foto: Shutterstock, Dragana Udovičić

NEVIĐENA MANIPULACIJA

NA LAŽNIM VESTIMA POKRENULI KAMPANJU! VELIKA PREVARA N1: Tvrde da ih zabranjuju, a sami ukinuli svoj program!

Društvo -

Čista zamena teza Kablovska televizija, koja posluje u okviru Junajted medije,
pokrenula inicijativu u kojoj je izvrnula činjenice, a u svoje laži uvukla i javne ličnosti

Televizija N1 godinama pokušava da se predstavi kao neprikosnoveni borac za istinu, ali ovih dana su sve maske pale! Ova televizija, naime, već tri dana svojom kampanjom „Da se vidi N1“ manipuliše činjenicama, služi se lažima i sve vreme obmanjuje javnost tvrdnjom da je izbačena iz ponude Telekomovog kablovskog operatera Supernova, iako je istina na potpuno drugoj strani. Junajted medija, u okviru koje posluje N1, nije ni želela nastavak saradnje sa Supernovom, o čemu je Kurir prethodnih dana objavio niz dokaza.

No, u nameri da prikrije poslovnu odluku Junajted medije, N1 je pokrenuo kampanju u koju je uvukao i veliki broj javnih ličnosti, koje su, na poziv direktora programa ovog medija Jugoslava Ćosića, na društvenim mrežama ostavljale video-snimke braneći ovu televiziju i tražeći da se ona svuda vidi. Neki su, međutim, na vreme shvatili da su izmanipulisani, pa su svoje objave povukli.

foto: Printsreen

U svemu ovome posebno je neprofesionalno to što N1 u sve uvlači i politiku, pa tako tvrdi da je njegovo navodno izbacivanje iz Supernovine ponude u stvari politička odluka. Međutim, ko iole poznaje funkcionisanje tržišta kablovskih operatera, dobro zna i to da se ovde radi isključivo o biznisu, odnosno tržišnoj utakmici dva najveća operatera u Srbiji.

Zašto dovodi građane u zabludu i manipuliše javnim ličnostima, te da li je sve ovo zloupotreba medija u komercijalne svrhe, juče nije bilo moguće saznati od Jugoslava Ćosića. On je odbio da razgovara o ovoj temi, a čak nije želeo ni da sasluša pitanje do kraja. - Ne mogu da razgovaram, slavim detetu rođendan - kazao je Ćosić, koji je odbio i mogućnost da mu pitanja pošaljemo putem SMS

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Zanimljivo je da ni oni koji su podržali pomenutu kampanju N1 nisu sigurni da je ta televizija u pravu. - Cela stvar je pomalo mutna. Svaka strana tu predstavlja stvari onako kako joj odgovara. Nema potpuno nevinih - kaže poslanik Đorđe Vukadinović, dok bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić nije hteo da razgovara o pomenutoj temi jer nije potpuno upućen: - Ne mogu, ne znam sve činjenice. Jedno je sigurno, građani imaju pravo da vide svakog emitera.

foto: Kurir

.

Da podsetimo, kako je Kurir pisao prethodnih dana, Junajted medija je korisnicima Supernove ukinula svojih 17 kanala, među kojima su Grand, Sport klub, N1, Sinemanija, Pikabu... Iako je Supernova želela dogovor i produženje ugovora, Junajted medija je sve vreme opstruisala pokušaje da se dođe do rešenja. Junajted medija je čak zapretila Supernovi da će je tužiti ako odmah ne isključi sve te kanale.

Zanemeli

RASKRIKAVANJE I FEJK NJUZ BEZ KOMENTARA

Vesna Radojević, urednica portala Raskrikavanje, nije želela da komentariše sukob Junajted grupe i Supernove. Na pitanje da li je kampanja N1 nastala na bazi lažne vesti, te da li će i ovu temu da analiziraju, jer se bave upravo otkrivanjem lažnih vesti, ona je kazala:

- Ne bih o tome.

Kurir je pokušao da dođe i do komentara glavnog urednika sajta Fejk njuz Stefana Janjića, da li će njihov portal proveravati ko zapravo izlazi sa lažnim vestima. Međutim, on se do zaključenja broja nije javio.

A onda je Junajted medija, odnosno njen N1 odjednom krenuo u agresivnu propagandu tvrdeći da je upravo on oštećen, te izbačen iz ponude Telekoma. Ovakva kampanja laži je dosad neviđena, budući da se dobro zna da Junajted medija nije želela saradnju, što je jasno i pokazala.

Koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe Vladimir Lučić rekao je da je Junajted medija naredila Telekomu da isključi sve njene kanale. On je predočio naredbu na kojoj se jasno vidi da Junajted medija insistira da Telekom isključi sve njene kanale - paket kanala Sport klub, N1, Vavum, Pikabu, Sinemaniju Grand 1 i 2.

Nino Brajović,

UNSPODRŠKA INICIJATIVI KURIRA

foto: Aleksandar Jovanović

Generalni sekretar UNS Nino Brajović smatra da je greška napravljena još pre nekoliko godina, kada je omogućeno da kablovski emiteri imaju svoje kanale. On zato podržava inicijativu koju je pokrenuo Kurir, da svi operateri u svojoj ponudi imaju sve kanale i da se onda na tržištu cenom i pokrivenošću bore za korisnike.

- Bilo bi idealno da kablovski operateri gledaocima pruže u ponudi sve kanale za koje su zainteresovani - rekao je on, ne želeći da komentariše agresivnu kampanju i manipulaciju N1.

U dokumentu je takođe jasno navedeno da će u slučaju da Telekom ne postupi po naređenju, Junajted medija pribeći pravnim sredstvima. Lučić je kazao da je taj dokument od 17. januara ujedno i dokaz da Telekom nije sam isključio kanale, kako su to pojedini mediji predstavili, već da je to učinila Junajted medija. On je istakao da je Telekom učinio sve što je u njegovoj moći da dođe do dogovora s Junajted medijom, ali da očigledno u toj kompaniji nisu želeli sporazum. Objasnio je da je Telekom dobio ponudu, odnosno ugovor, koji zakonski nije moguće prihvatiti, jer su naveli da na nekim područjima mogu da se koriste kanali, a nekima ne.

- Do pre godinu dana postojao je kartel kablovskih televizija, sa SBB na čelu, a sada, kada je Telekom Srbija u ekspanziji i kada hoćemo da obnovimo domaće operatere, to je nekima veoma zasmetalo. Naša ideja je bila da produžimo postojeću pokrivenost i kanale za druge kablovske operatere koji smo akvizirali. Nažalost, došlo je do isključenja kanala Sport kluba i N1, iako smo sve kanale tražili. Kablovski operater iz Luksemburga, koji je zastupnik ovih kanala, čak je pretio krivičnom prijavom ako ih budemo emitovali - kazao je Lučić i dodao da će se Telekom obratiti Komisiji za zaštitu konkurencije, ali i Evropskoj komisiji, i da će zaštititi korisnike. - Očekujemo od nadležnih privremenu meru zaštite kanala, jer smo prihvatili komercijalnu ponudu, a nama se isključuju kanali - kazao je Lučić.

Kurir.rs/ ekipa Kurira Foto: Shutterstock, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track