SOS BROJ O KORONAVIRUSU: 400 poziva, a pitali sve i svašta! SMEMO LI DA JEDEMO KINESKU HRANU
Foto: Zorana Jevtić

nijedan slučaj nije bio za uzbunu

SOS BROJ O KORONAVIRUSU: 400 poziva, a pitali sve i svašta! SMEMO LI DA JEDEMO KINESKU HRANU

Društvo -

BEOGRAD - Na SOS broj koji je 25. januara uspostavljen radi davanja informacija o koronavirusu, do sada se javilo više od 400 građana, ali nijedan slučaj nije bio za uzbunu.

Lekari beogradske Hitne pomoći, koji pored redovnih dužnosti sada daji i savete o koronavirusu, kažu da su pitanja mahom životna pitanja, a bilo je i onih koji su pitali da li su možda zaraženi jer imaju visoku temperaturu, prenosi RTS.

Prema rečima doktorke Hitne pomoći Ivana Stevanović, ljudi se interesuju kako treba da se ponašaju s obzirom da im dolaze prijatelji iz Kine, da li treba da nose maske, pitaju i da li mogu da idu u kineske tržne centre ili da jedu kinesku hranu.

"Nije vam klinička slika dovoljna da biste zvali ovaj broj telefona, jer u vreme gripa i drugih respiratornih infekcija svi mi možemo da imamo visoku temperaturu tri dana, otežano disanje. Nama su potrebne dve stvari - ili da ste bili u kontaktu sa nekim kome je potvrđen virus ili da dolazite iz Vuhana i da te dve stvari budu zajedno da biste zvali ovaj telefon", ističe doktorka Stevanović.

Telefon je u početku je zvonio 50 puta dnevno, da bi se vremenom broj poziva smanjio na 20.

Na pozive odgovaraju dve osobe - načelnik i koordinator smene.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track