GUGL U BOJAMA SRBIJE: Internet pretraživač našim građanima čestita Dan državnosti, Vučić se zahvalio
Foto: Google Printscreen

srećan praznik

GUGL U BOJAMA SRBIJE: Internet pretraživač našim građanima čestita Dan državnosti, Vučić se zahvalio

Društvo -

BEOGRAD - Internet pretraživač Gugl osvanuo je jutros u bojama zastave Srbije povodom današnjeg praznika Dana državnosti.

Hvala @google #Google #Sebia #DanDrzavnosti ??

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Centralna državna ceremonija obeležavanja Sretenja održana je u Orašcu, a predvodila je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. Gojković i Čubrilović su položili vence na spomenik voždu Karađorđu, a pre polaganja pomen je služio episkop šumadijski Jovan.

Povodom Sretenja, izaslanik predsednika Srbije, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama na ceremoniji u zgradi Predsedništva u Beogradu.

Dan državnosti 15. februar, ustalnovljen je u znak sećanja na Sretenje 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobodjenje od Turaka, ali i na proglašenje prvog srpskog Ustava 1835. godine, kojim je označen početak savremene srpske države.

Kao državni praznik proglašen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje Gospodnje.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track