Dinkić:Zadužićemo se da bi preživeli

Dinkić:Zadužićemo se da bi preživeli

Društvo -
Zadužićemo se svuda gde je moguće izvući povoljne uslove. To je neophodno, rekao je Ministar finansija i privrede

NOVI SAD - Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će se naša zemlja zaduživati po povoljnim uslovima, kako bi se obezbedilo preživljavanje države do fiskalne konsolidacije.

"Zadužićemo se svuda gde je moguće izvući povoljne uslove", rekao je Dinkić i precizirao da ćemo ko god nam ponudi relativno povoljne uslove u ovoj teškoj svetskoj krizi morati da takve pozajmice uzimamo da bismo obezbedili preživljavanje države do fiskalne konsolidacije .

On je u intervjuu novosadskom "Dnevniku" istakao da je takvo pozajmljivanje neophodno, jer, kako je naglasio, ne namerava da "diže u nebesa" poreze da bi se dobio novac za plate i penzije, pošto bi to ubilo privredu do kraja .

Dinkić je rekao da će domaće poslovne banke biti jedan od izvora pozajmljivanja na kratak rok, kroz prodaju trezorskih zapisa i napomenuo da je prošla Vlada Srbije planirala emisiju evro obveznica, dodavši:"I mi ćemo to uraditi".

Ministar finansija i privrede je naglasio da su u planu i bilateralni aranžmani s prijateljskim zemljama, poput Rusije, koja je već u nekim neformalnim kontaktima izrazila želju da nam brzo konvertuje jedan deo kredita za pomoć budžetu, nekih 200 miliona do 300 miliona dolara, koji je već odobren prethodnoj vladi za železnicu.

Razgovaraće se o tome i sa drugima, kazao je Dinkić i dodao da će biti nastavljeni i razgovori s MMF-om i Svetskom bankom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track