Mrkić: Bez zaokreta, EU glavni cilj
Foto: Reuters

Srpska diplomatija

Mrkić: Bez zaokreta, EU glavni cilj

Politika -
Mi ćemo nastaviti uglavnom sa vođenjem spoljne politike kao što je to i dosad činjeno. Jasno je to i iz nastupa predsednika Republike Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića, kada su govorili o spoljnoj politici, da tu zaokreta nema, rekao je ministar

BEOGRAD - Novi šef srpske diplomatije Ivan Mrkić rekao je danas da u spoljnoj politici Srbije neće biti zaokreta.

Mrkić je objasnio da će temelj spoljne politike ostati očuvanje teritorijalnog intergriteta i suvereniteta, a prioritet - punopravno članstvo u EU.

"Suština naše spoljne politike je svima poznata, zna se šta su njeni temelji - interesi naše zemlje.Teritorijalni integritet, suverenost - to je temelj. Znamo šta su stubovi i šta su prioriteti, a tu izdvajamo, i u tome se uopšte ne razlikujemo od prethodnog perioda, naš put ka punom učlanjenju u EU i tako ćemo i nastaviti", rekao je Mrkić u intervjuu Tanjugu, prvom po stupanju na dužnost.

Prema njegovim rečima, u stabilnim demokratijama, kojima pripada i Srbija, nije uobičajeno da dolazi do nekih velikih promena u spoljnoj politici.

"Mi ćemo nastaviti uglavnom sa vođenjem spoljne politike kao što je to i dosad činjeno. Jasno je to i iz nastupa predsednika Republike Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića, kada su govorili o spoljnoj politici, da tu zaokreta nema", rekao je on.

U prilog toj činjenici, Mrkić je podsetio i da je viđenje spoljnje politike stranke (SNS) koja ga je predložila za ministra spoljnih poslova "na linijama poznatog".

"Sasvim je sigurno da će biti nekih nijansiranih modifikacija zbog činjenice imamo novog predsednika Republike, nov parlament i novu vladu i tu će biti nekih noviteta", rekao je Mrkić.

Upitan kakvo je njegovo viđenje zatečenog stanja stvari u odnosima sa Moskvom i Vašingtonom i šta je to na čemu će u budućnosti insistirati, Mrkić je rekao da Srbija sa Rusijom ima "izvanredno dobre odnose", dok sa Vašingtonom želi da postojeći solidan, partnerski odnos unapredi i produbi što više .

"Mi smo u jednom strateškom partnerstvu i Rusija je bitan partner i prijatelj Srbije koji pomaže u očuvanju našeg teritorijalnog integriteta", ocenio je Mrkić.

S druge strane, zvanični Beograd će nastojati da odnos sa SAD bude što "osmišljeniji, raznovrsniji i plodotvorniji za obe strane".

"Prostor za unapređenje odnosa ćemo lakše sagledati pošto se sretnemo sa predstavnicima SAD što planiramo, a konkretnije ćemo znati već u narednim danima ili nedeljama", rekao je Mrkić.

Govoreći o budućnim kontaktima sa zvaničnicma EU s ciljem da se ubrza tok evrointegracija Srbije, Mrkić je podsetio da "burna komunikacija sa svim predstavnicima i prijateljima iz Evrope već postoji".

"Biće tu susreta sa najvišim predstavnicima u Briselu, sve se to dogovara i imaćemo kao i do sada intenzivnu, a možda i intenzivniju komunikaciju", dodao je on, ne želeći da otkrije kada bi njegov prvi susret sa nekim od briselskih funkcionera mogao da se dogodi.

Kako je istakao, svima je u Briselu jasno da Srbija čini izuzetan napor da ispuni odgovarajuće uslove koji je dovode u bolju poziciju kako bi se u centru EU odlučilo njoj u prilog, posebno u vezi sa pokretanjem pregovora o članstvu.

On je podsetio da se u oktobru očekuje odluka Evropske komisije o tome.

"I mi će dotle nastojati da sa svoje strane činimo sve ono što je u našem interesu da ispunimo i da dovedemo do odluke koja nam odgovara, a sigurni smo i Brisel", naglasio je šef diplomatije.

Kada je reč o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, na čemu Brisel insistira kod zemalja Zapadnog Balkana, Mrkić u bilateralnim odnosima Srbije sa susedima ne vidi "nijednu ozbiljnu prepreku".

"Već je dosta učinjeno i siguran sam da ćemo u narednom periodu na svim frontovima unaprediti te odnose. Temelji su postavljeni. Negde imamo vrlo solidne, negde dobre, negde vrlo prisne odnose i mi ćemo na tome raditi da se u regionu stvori atmosferu koja će biti berićetna za sve učesnike", poručio je Mrkić.

Prema njegovim rečima, ova vlada će to raditi ulažući sve svoje potencijale.

"Očekujem da ću u narednom periodu biti intenzivne komunikacije sa kolegama iz susedstva, i da ćemo se nalaziti i u mnogobrojnim regionalnim forumima", zaključio je Mrkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track