Najnovije vesti

MUKE SRBA IZ KARANTINA: Niko neće da im proda avionsku kartu! Na kruzeru HAOTIČNO!
Foto: EPA/Franck Robichon

evo šta je sa srbima u karantinu

MUKE SRBA IZ KARANTINA: Niko neće da im proda avionsku kartu! Na kruzeru HAOTIČNO!

Društvo

- Ako su rezultati u redu, sutra ili preksutra, dvoje Srba koji su putnici na kruzeru "Dajmond princes" moći će da se vrate. Ali problem je što neke avio kompanije neće da ih prime. Ministarstvo je htelo da im kupi karte, ali niko nije hteo da proda - rekao je Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije.

On je danas ugostio trojicu od četvorice Srba koji su pre dva dana došli u Srbiju iz karantina u Francuskoj, a pošto su prethodno boravili u Vuhanu, kineskom gradu odakle je krenula epidemija korona virusa, i tom prilikom se ostvrnuo na situaciju 14 Srba koji su više od dve nedelje zarobljeni na kruzeru kod obale Japana.

- Tamo (na kruzeru) je dosta haotična situacija, to i iz drugih zemalja zaključuju. Veoma sporo se obavljaju kontrole, mali broj ljudi je testiran, po ovoj brzini najmanje mesec dana je potrebno da se svih 3.700 putnika testira - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, neke zemlje su već počele evakuaciju, kao što su SAD, ali je procedura takva, dodao je, da će ih opet staviti u karantin na još 14 dana.

Na kruzeru kod Japana ukupno je 14 naših državljana i jedan crnogorski. Dvoje srpskih državljana tamo su kao turisti, dok ostalih 12 čine posadu broda.

- To dvoje srpskih putnika sa kruzera, najverovatnije će opet otići u Francusku. Što se tiče 12 Srba koji su zaposleni i koji imaju ugovore sa kompanijom, njima karantin počinje tek kad svi putnici odu - rekao je Dačić.

On je naglasio i da je sigurno da nijedan naš državljanin nije zaražen korona virusom.

- Mi nastavljamo da brinemo o ovome, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja - rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova danas je ugostio trojicu od četvorice Srba koji su se vratili u Beograd, posle evakuacije iz Vuhana, a nakon dvonedeljnog karantina koji su proveli u Francuskoj.

Dačić je rekao da je Ministarstvo platilo karte za njihov povratak iz Franuske, ali da nisu morali finansijski da učestvuju u transferu francuskim avionom od Vuhana do Evrope.

Kurir.rs, Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track