Najnovije vesti

FABRIKA ČOKOLADE IZ VRANJA PRED PROPAŠĆU! PLJAČKA: Sin i snaja Dragana Tomića teraju Simku u stečaj
Vedri i oblači u Vranju... Dragan Tomić, Foto: Marina Lopičić, Google Street View

Užas

FABRIKA ČOKOLADE IZ VRANJA PRED PROPAŠĆU! PLJAČKA: Sin i snaja Dragana Tomića teraju Simku u stečaj

Društvo

Kombinacija: Industrija hrane „Dunja“ Dragane Tomić uzela kredit od 2,8 miliona evra za održanje likvidnosti „Simke“, ali umesto ulaganja pare završile na računu „Unis Balkan“ Gorana Tomića, što je fabriku čokolade dovelo pred stečaj, tvrdi advokat Simić

Industrija hrane „Dunja“ iz Beograda, u čijem sastavu je i fabrika čokolade „Simka“ iz Vranja, uskoro bi mogla da ode u stečaj, i to zaslugom nikog drugog do sina i snaje Dragana Tomića, bivšeg predsednika kompanije „Simpo“ iz Vranja, tvrdi advokat Miloš Simić, zastupnik 60 radnika ove fabrike koji su uskraćeni za 14 zarada i doprinose za dve godine.

On tvrdi da je Privredni sud u Beogradu 12. februara doneo rešenje o predstečajnom postupku IH „Dunja“ zbog neizmirenih obaveza po osnovu kredita od 2,8 miliona evra uzetog 2018, a koji je, umesto da ode za održavanje likvidnosti u „Simki“, „poklonjen“ firmi „Unis Balkan“ iz Skoplja u vlasništvu Gorana Tomića, sina Dragana Tomića. - IH „Dunja“ za kredit od 2,8 miliona evra garantovala je fabrikom čokolade „Simka“. Većinski vlasnik IH „Dunja“ je firma „Fud industrija“ iz Švajcarske, u kojoj 70 odsto vlasničkog udela ima Dragana Tomić, snaja Dragana Tomića. Međutim, od 2,8 miliona evra kredita u IH „Dunja“ ostalo je svega 50.000 evra, dok je sve ostalo dato firmi „Unis Balkan“ u vlasništvu supruga Dragane Tomić. Iz firme „Unis Balkan“ novac je prosleđen u firmu „Unis Derventa“, koja je doskora bila u Tomićevom vlasništvu - kaže Simić.

On dodaje da je ceo ovaj finansijski poduhvat izveden bez znanja rukovodstva kompanije „Simpo“, koja je vlasnik 30 odsto udela u IH „Dunja“. - Direktorka IH „Dunja“ Branka Stanković je po nalogu Dragane Tomić uzela kredit i prebacila ga na račun firme Gorana Tomića a da o tome nije obavestila „Simpo“, koji je suvlasnik IH „Dunja“. Zbog toga će sindikat zaposlenih IH „Dunja“ do kraja nedelje Višem tužilaštvu u Beogradu podneti krivičnu prijavu protiv Branke Stanković, Dragane i Gorana Tomića zbog zloupotrebe službenog položaja i prouzrokovanja stečaja u IH „Dunja“ - kaže Simić.

Branka Stanković u pisanom odgovoru Kuriru navela je: - Mogu samo da kažem da su neki navodi potpuno netačni, a neki samo delimično objašnjavaju zahtev za predstečajni postupak. Pošto su to stvari o kojima mora da se sprovede jasno predviđena zakonska procedura, ne bih želela da bilo kakvim komentarima utičem na propisana pravila i proceduru.

Advokat Miloš Simić

ČOKOLADE NAPLAĆIVALI U KEŠU

foto: Kurir

Advokat Miloš Simić tvrdi da će krivična prijava protiv odgovornih za teranje „Simke“ u stečaj obuhvatiti i izvoz: - Radnici su svedoci da novac od slatkiša koji su u poslednjih pet-šest godina izvoženi u Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, BiH i Rumuniju nije uplaćivan na račun IH „Dunja“ već je prilikom isporuke robe davan šoferima na ruke, a oni su ga nosili u kuću i davali Dragani Tomić, snaji Dragana Tomića.

Gordana Đorđević

RADNICI GLADUJU, A TOMIĆI SE RAZBACUJU

foto: Kurir

Predsednica sindikata zaposlenih u IH „Dunja“ Gordana Đorđević za Kurir kaže: - Od tada nismo dobili više ništa, a duguju nam 14 zarada. Od 1. aprila 2019. nalazimo se na plaćenom odsustvu. U avgustu su nam dali rešenja da smo na plaćenom odsustvu do 31. decembra 2019. i potom nam se niko nije obraćao, pa od 1. januara ove godine nemamo nikakvo rešenje o našem statusu. Direktorka Branka Stanković ne odgovara na moje pozive i poruke na Vajberu iako ih je pročitala. Dok radnici i njihove porodice gladuju i ne mogu da se leče jer su nam zdravstvene knjižice neoverene, porodica Tomić koristi „Simkine“ pare i uživa u luksuzu.

Kurir.rs/ Slavica Tomčić  Foto: Marina Lopičić, Google Street View

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...