POKRAJINSKI SEKRETAR POTVRDIO DA JE ZARAŽENI KORONAVIRUSOM IZOLOVAN: U dobrom je stanju, prima terapiju
Foto: Printscreen Youtube

virus u srbiji

POKRAJINSKI SEKRETAR POTVRDIO DA JE ZARAŽENI KORONAVIRUSOM IZOLOVAN: U dobrom je stanju, prima terapiju

Društvo -

Pacijent zaražen korona virusom smešten je u Opštoj bolnici u Subotici u izolovanom delu Odeljenja za infektivne bolesti, dobrog je opšteg stanja i prima simptomatsku terapiju, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. On je naglasio da se svi sumnjivi slučajevi na koronavirus testiraju u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji u Institutu Torlak, ali i u Institutu za javno zdravlje u Vojvodini koji imaju najsavremeniju opreme i testove koji mogu da utvrde postojanje tog virusa.

Pojašnjava da sve infektivne klinike i infektivna odeljenja u Vojvodini i centralnoj Srbiji imaju izolovane, namenski specijalizovane delove, za zbrinjavanje takvih zaraženih pacijenata.

"Sve naše bolnice u ovom trenutku, kao i Subotička bolnica, raspolažu potrebnom opremom koja je namenjena za zaštitu zdravstvenih radnika koji su najizloženiji virusu, pošto su u direktnom kontaktu sa pacijentima", rekao je Gojković za Tanjug.

Poručio je je da nema mesta panici, da građani treba da nastave da obavljaju svokodnevne aktivnosti, idu na posao, a da će zdravstveni radnici raditi svoj deo posla.

"Nema razloga za paniku. Ukoliko dođe do većeg broja obolelih imamo razrađene sve moguće scenarije. Mislim da ćemo izaći iz ove krize onako kako treba", naveo je on.

Upitan imaju li zdravstvene ustanove dovoljno respiratora ukoliko bude pacijenata sa ozbiljnijim komplikacijama, Gojkovcić je rekao da Vojvodina nema problem sa nedostatkom tih aparata.

"Sve bolnice imaju dovoljno respiratora", rekao je on i napomenuo da je odluka da se prekine nastava pre tri nedelje zbog sezonskog gripe imala pozitivan efekat i da u ovom trenutku u bolnicama imaju samo sporadično pacijente koji se leče od komplikacija sezonskog gripa.

On kaže i da zdravstveni sistem Srbije u ovom trenutku može da odgovori novonastalim zahtevima zbog pojave novog korona virusa i pozvao sve građane da budu odgovorni prema sebi i prema društvu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen Youtube Pres biro Pokrajinske vlade)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track