PELEMIŠ I KON U JUTARNJEM O KORONI I MUŠKARCU IZ SUBOTICE: Dobro se oseća i nije životno ugrožen!
Foto: Printscreen Tanjug

nema razloga za paniku i strah, već za oprez i ozbiljnost

PELEMIŠ I KON U JUTARNJEM O KORONI I MUŠKARCU IZ SUBOTICE: Dobro se oseća i nije životno ugrožen!

Društvo -

BEOGRAD - Muškarac (43) iz Subotice, koji je prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Srbiji, u dobrom je zdravstvenom stanju i nije životno ugrožen, a pojava manje epidemije u našoj zemlji ne može se isključiti, kažu lekari i napominju da nema razloga za paniku i strah, već za oprez i ozbiljnost.

Infektolog i načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, Mijomir Pelemiš, rekao je u Novom jutru TV Pink da zbog pojave korona virusa u Srbiji nema razloga za strah i paniku, već za ozbiljnost i mobilizaciju svih zdravstvenih radnika i onih koji učestvuju u zbrinjavaju zaraženih tim virusom.

foto: Printscreen Tanjug

''To se i do sada radilo, neće se ništa posebno novo raditi ubuduće, osim što insistiramo da zdravstveni radnici u bolnicama budu pripravni i spremni, a sve je već organozovano'', naveo je Pelemiš.

Kazao je da se pokazalo da su sve aktivnosti koje je zdravstevni sistem sprovodio dale rezultata i da su građani savesni i svesni šta treba da preduzmu da sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje cele populacije.

''Oboleli se sam kontrolisao i sam izolovao svoju porodicu kad je shvatio da ima neku infekciju što je plus za sve nas'', kazao je Pelemiš.

Epidemiolog Predrag Kon je, na pitanje da li Srbiji preti epidemija korona virusa, kazao da postoji umereni rizik za pojavom novih slučajeva i dodao da se pojava eventualno manje epidemije ne može isključiti, ali da je najvažnije da se testiraju svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim muškarcem iz Subotice.

foto: Printscreen Tanjug

'' To je već, koliko znam, urađeno. Vrlo je bitno da, ako neko dobije respiratorne tegobe, a radi na mestu gde ima mnogo kontakata sa drugima, da se ne pojavljuje na svom radnom mestu'', kazao je Kon.

On je naglasio da bi epideomiološka situacija u Srbiji, da nema pretnje korona virusom, bila bi potpuno uobičajena i izlazila iz sezone gripe.

''Svi sistemi nadzora za grip ovog puta će funkcionisati za eventualne slučajeve korona virusa'', rekao je Kon.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track