BEOGRAĐANIN ZAROBLJEN U IRANU ZBOG KORONAVIRUSA: Ostao bez novca i smeštaja u gradu usred pustinje
Ilustracija, Foto: AP/Ebrahim Noroozi

nada se povratku u srbiju

BEOGRAĐANIN ZAROBLJEN U IRANU ZBOG KORONAVIRUSA: Ostao bez novca i smeštaja u gradu usred pustinje

Društvo -

Državljanin Srbije Konstantin Novaković "zarobljen" je u Iranu zbog širenja koronavirusa, koji je u toj zemlji do sada odneo više od 120 života.

Konstantin Novaković u Iran je otputovao turistički 23. januara i planirao je da ostane mesec dana. Koronavirus je, međutim, počeo da se širi, pa je Konstantin ostao "zarobljen" u pustinjskom gradu Jazdu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / Abedin Taherkenareh

"Već kad sam kretao spominjalo se to u Kini i nisam očekivao da će doći ovde i razviti se tako brzo", priča Konstantin.

U Iran je stigao autobusom, preko Istanbula. Tako je, kaže, planirao i da se vrati u Srbiju, ali su susedi Irana počeli da zatvaraju kopnene prelaze zbog širenja koronavirusa.

Kako bi obezbedio povratak u Srbiju, kupio je avionsku kartu za Beč za 28. mart pošto između Beograda i Teherana ne postoji direktni let.

Sada je problem, kako kaže, što ostaje bez novca, a iz hostela je tri puta izbačen nakon državne naredbe da se hoteli zatvore.

"Problem je gde boraviti, dosta je panike i lažnih informacija. Neki gradovi se zatvaraju, oblasti Arak i Mazargan, na severu. Kruže i informacije da će više gradova biti zatvoreno, što može da me dovede do situacije da ne mogu da se krećem, da zakasnim na avion", objašnjava Konstantin za RTS.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP / Vahid Salemi

Nosi masku, kao i većina ljudi u Iranu, gde su zatvorene škole, univerziteti, brojne turističke atrakcije.

"Trudim se da se ne krećem mnogo, hostel je svojevrsna baza za putnike koji se nalaze u sličnoj situaciji", navodi Konstantin.

Prema njegovim rečima, Ambasada Srbije u Teheranu upućena je u njegov slučaj i u kontaktu je sa ambasadorom Draganom Todorovićem.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track