MAJKA OBOLELOG VALJEVCA S KRUZERA ZA KURIR: Ivan je zatvoren u kabini, hranu mu ostavljaju ispred vrata!
Oseća se bolje... Ivan Sofronijević, Foto: AP/ California National Guard, Facebook

koronavirus

MAJKA OBOLELOG VALJEVCA S KRUZERA ZA KURIR: Ivan je zatvoren u kabini, hranu mu ostavljaju ispred vrata!

Društvo -

Zaraza: Konobar Ivan Sofronijević inficiran je koronavirusom na brodu „Grand princes“, u dobrom je stanju, baš kao i srpski nulti pacijent I. Đ. iz Bačke Topole, koji se leči u KC Vojvodine

Valjevac Ivan Sofronijević (29), konobar na kruzeru „Grand princes“, zaražen je koronavirusom, ali se, kako za Kurir kaže njegova majka Milena, oseća dobro. Istovremeno, I. Đ. iz Bačke Topole, koji se leči u Kliničkom centru Vojvodine, a potvrđen mu je u petak koronavirus, dobro je, kažu za naš list u toj zdravstvenoj ustanovi.

Sa druge strane, sedmoro zdravstvenih radnika iz privatne poliklinike u Subotici, gde je prvo I. Đ. pregledan, u izolaciji su na 14 dana i svi su, prema našim informacijama, u dobrom stanju. Prema podacima Ministarstva zdravlja, do juče je testirana 91 osoba i svima su rezultati analiza negativni, dok je u Srbiji dosad potvrđen samo jedan slučaj te infekcije.

Kruzer bi trebalo  danas da se usidri... Oboleli će biti u bolnici
Kruzer bi trebalo danas da se usidri... Oboleli će biti u bolnicifoto: AP/ California National Guard

Majka brine

Milena Sofronijević, majka zaraženog Valjevca Ivana Sofronijevića (29), koji se nalazi u izolaciji na kruzeru „Grand princes“, kaže za Kurir da se čuje sa svojim sinom, da je on dobro, nema temperaturu. - On sada samo kašlje. Na početku je imao temperaturu i uši su mu bile zapušene. Bio je malaksao, ali je pregurao to. Juče nije imao temperaturu, koju mu mere na tri sata, izolovan je već sedam dana u nekoj kabini zato što kruzer nema dozvolu da se usidri i da inficirane prebace u neku lokalnu bolnicu. O tome još ništa ne znam. Videćemo šta će biti. Bitno mi je da je on dobro, da nije klonuo psihički. Bio je nervozan prethodnih dana zato što je zatvoren i nema kontakt ni sa kim. Hranu mu dostavljaju ispred vrata, voće, sokove, sinoć je dobio od kapetana paket slatkiša i karte da bi se malo razonodio. Nadam se da ga je bar to malo obradovalo - priča Ivanova majka i dodaje da je njenom sinu to prvi kruzer na koji je otišao da radi. - Otputovao je 8. novembra. Još dva meseca trebalo je da bude tamo. Završio je u roku Fakultet za bezbednost. Nije bilo posla ovde i odlučio je da se zaposli na kruzeru i zaradio je koronavirus. Verovatno da se posle ovoga neće vraćati na brod. Zabrinula sam se kad mi je javio da je zaražen, kako da se ne zabrinem. Prvo je krio to od mene, govorio da je običan grip i posle - šok. Ali biće dobro - optimista je Milena, koja misli da još ima Srba na tom kruzeru.

Prema poslednjim vestima, kruzeru „Grand princes“, koji je bio izolovan kod San Franciska zbog 21 slučaja koronavirusa, dozvoljeno je da pristane u Ouklandu, na severu Kalifornije, saopštila je kompanija koja je vlasnik broda, a njegovo usidrenje očekuje se danas.

Lekari mu  prate stanje... I. Đ.
Lekari mu prate stanje... I. Đ.foto: Screenshot

I. Đ. oseća se dobro

Sa druge strane, u Klinici za infektivne bolesti KC Vojvodine prenose za Kurir da je stanje nultog srpskog pacijenta I. Đ. (43), koji je kod njih stigao na lečenje prekjuče, stabilno. - Pacijent je stabilno. Prate se svi rezultati laboratorijskih nalaza. U njegovo lečenje uključen je konzilijum stručnjaka različitih specijalnosti, ne samo KC Vojvodine. Istovremeno, u stalnoj smo vezi sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i s njihovim preporukama i iskustvima iz Kine i iz Italije - kaže za Kurir dr Vesna Turkolov, upravnik Klinike za infektivne bolesti KC Vojvodine.

Porodilišta

ZABRANJENE POSETE

Beogradska porodilišta preduzimaju posebne mere zbog koronavirusa, pa su u porodilištu u Višegradskoj posete u potpunosti zabranjene, dok su u GAK „Narodni front“ ograničene na pola sata. U porodilištima su uvedene posebne mere i primenjuju se stroge higijenske mere zaštite.

IRAN

DRAMA NAŠEG GRAĐANINA NA BLISKOM ISTOKU

Konstantin ne može kući

Državljanin Srbije Konstantin Novaković „zarobljen“ je u Iranu zbog širenja koronavirusa, koji je u toj zemlji do sada odneo više od 120 života. Prema objavljenim informacijama, on je tamo otputovao turistički 23. januara i planirao je da ostane mesec dana. Ali zbog širenja virusa je ostao u pustinjskom gradu Jazdu. - Kad sam kretao, spominjalo se to u Kini i nisam očekivao da će doći ovde i razviti se tako brzo - rekao je Konstantin i objasnio da je tamo stigao autobusom, preko Istanbula. Planirao je da se vrati u Srbiju, ali su susedi Irana počeli da zatvaraju kopnene prelaze zbog širenja koronavirusa. Kako navodi, ambasada Srbije u Teheranu upućena je u njegov slučaj i u kontaktu je sa ambasadorom.

Kurir.rs/ M. Branković/S. Stojanović/N. Harminc Foto: AP/ California National Guard, Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track