U POKRAJINI ZARAŽENO PET OSOBA: Među Srbima na Kosovu i Metohiji nema obolelih
Foto: Screenshot

Oprezni

U POKRAJINI ZARAŽENO PET OSOBA: Među Srbima na Kosovu i Metohiji nema obolelih

Društvo -

Epidemiološka situacija u Severnoj Mitrovici je stabilna, poručuje Milan Ivanović, direktor KBC

Na Kosovu i Metohiji je koronavirusom zaraženo pet osoba, a direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović izjavio je da u srpskim sredinama zasad nema zaraženih, ali da je ova zdravstvena ustanova spremna za preduzimanje potrebnih mera u slučaju otkrivanja obolelih.

- Spremni smo da, u slučaju obolevanja pacijenata, ukažemo hitnu zdravstvenu zaštitu - rekao je Ivanović i ocenio da je epidemiološka situacija u ovom trenutku u Severnoj Mitrovici stabilna, da je zabeležen manji broj respiratornih oboljenja, kao i da zasad ima dovoljno potrebnih lekova i medicinskog materijala.

foto: www.kosovo-online.com

Direktorka DZ u Gračanici Mirjana Dimitrijević rekla je da su svi zaposleni u toj ustanovi koji su u direktnom kontaktu s pacijentima dužni da nose maske i rukavice, kao i da su ekipe Hitne pomoći u Lapljem Selu, koje po pozivu izlaze na teren, opremljene kompletnom zaštitnom opremom, od vozača i medicinskih tehničara do dežurnog lekara.

Dimitrijevićeva naglašava da su zdravstveni radnici spremni i edukovani šta treba činiti u slučaju pojave zaraze i da DZ ima dovoljne količine zdravstvene opreme kako bi se prvenstveno osoblje zaštitilo od zaraze.

Ona je apelovala na starije sugrađane da ne izlaze iz svojih domova i da, ukoliko osete simptome povišene temperature ili otežano disanje, odmah obaveste mobilne ekipe koje će ih obići i ustanoviti njihovo stanje i potom postupiti po uputstvima.

- Naše ekipe odmah će delovati na licu mesta i ukoliko lekar proceni da je pacijentu potrebna nega, prvo će oboleli biti zadržan u kućnoj izolaciji, a kasnije će se transportovati na infektivno odeljenje u ustanovama sekundarne zdravstvene zaštite - rekla je Dimitrijevićeva.

Na KiM inače od subote niko ne može da uđe ako nije sa Kosova, a ko tamo živi po ulasku na KiM mora u dvonedeljnu samoizolaciju.

Prekršio naredbu

UHAPŠEN ZBOG BEKSTVA IZ IZOLACIJE

Stanovnik Kline na KiM uhapšen je zbog kršenja pravila izolacije od koronavirusa, jer je napustio ovo mesto i otišao u Peć. Kako je saopštila policija, njemu je određen pritvor od 48 sati. Opština Klina je izolovana pre tri dana, nakon što su tamo identifikovana dva slučaja zaraze koronavirusom.

Kurir.rs/ Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track