AGENCIJE APELUJU NA PUTNIKE: Ne otkazujte putovanja, već odložite!
Foto: Profimedia

VANREDNE OKOLNOSTI

AGENCIJE APELUJU NA PUTNIKE: Ne otkazujte putovanja, već odložite!

Društvo -

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) apelovalo je danas na kupce aranžmana da ne otkazuju svoja putovanja, već da ih pomere za period posle ukidanja vanrednog stanja. Zbog novonastale situacije otkazuju se sva putovanja koja su planirana do 15. maja, navodi UTAS, odnosno do okončanja vanrednog stanja.

Dodaje se da će se, za ona planirana posle ovog datuma, pratiti razvoj situacije i delovati u skladu sa uputstvima koja budu dobijala od nadležnih organa.

"Zabranom putovanja turizam je prvi na udaru i pretrpeće najteže posledice, pa nam pomozite da sačuvamo radna mesta ljudi zaposlenih u turizmu tako što nećete otkazivati svoja putovanja, već ćete ih samo pomeriti za period posle ukidanja vanrednog stanja", navodi se u apelu.

UTAS ističe da će turistički radnici učiniti sve što mogu da novac, koji je već prosleđen partnerima, ne propadne, i da većina hotelijera i prevoznika prihvata da se izvršene rezervacije samo pomere za druge datume i ostanu punovažne.

"Biće ponuđeni sporazumni raskidi ugovora o putovanju uz obavezu organizatora putovanja da pruže uslugu u vrednosti uplaćenog putovanja u periodu od godinu dana od dana planiranog putovanja", navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, ukoliko je organizator imao dokazive stvarne troškove po pitanju realizacije putovanja, ukupan iznos obaveze će biti umanjujen za taj iznos.

"Ovaj postupak odnosi na sva turistička putovanja, uključujući i putovanja ugovorena za letnju turističku sezonu u slučajevima kada putnici insistiraju na raskidu Ugovora o putovanju", obavestio je UTAS.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track