BORBA SA KORONOM

OVAKO IZGLEDA KARANTIN KOJI JE SRBIJA SPREMILA: Ovde će boraviti pridošli iz inostranstva! VIDEO

Društvo -

U Moroviću, nadomak granice sa Hrvatskom, otvoren je karantin za pridošle iz inostranstva, gde im Vojska Srbije obezbeđuje zdravstvenu negu, smeštaj i ishranu.

"Kamp u Moroviću je otvoren, Ministarstvo odbrane sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i nadležnim sanitarnim službama određuje ko će ulaziti u kamp, u skladu sa procenom lekara i, naravno, oni koji su naši državaljani, a nemaju prijavljeno boravište na teritoriji naše zemlje. Molim sve građane da se pridržavaju uputstava, da slušaju nadležne organe i da na taj način zaštite i sebe, ali i sve druge građane", istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem obišao danas u Moroviću naselje šatorskog tipa koje je podigla Vojska Srbije za smeštaj državljana Republike Srbije koji se vraćaju iz inostranstva. "U skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta i u skladu sa pravilima koja vladaju za vreme vanrednog stanja, Vojska Srbije je uspostavila prihvatni kamp za sve one koji ili nemaju prijavljeno boravište na teritoriji Republike Srbije, a naši su državljani, ili sve one za koje naši lekari na granicama ocene da mogu da postanu zdravstveni rizik", naglasio je ministar Vulin.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Svi takvi, dodao je ministar Vulin, biće smeštani u prihvatni kamp u Moroviću, gde će morati da prođu kroz odgovarajući period izolacije, intenzivnog medicinskog praćenja i na taj način će i njihovo zdravlje biti zaštićeno, kao što će biti zaštićeno i zdravlje svih građana Srbije. "Svi koji smatraju da treba da dođu u Republiku Srbiju, moraju isto tako da prihvataju zakone i pravila koja važe u Republici Srbiji, kako za vreme vanrednog stanja, tako i posle njega. Ministarstvo odbrane sa Vojskom Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova i pripadnicima pogranične policije, i naravno sa nadležnim zdravstvenim službama će voditi računa o zdravlju ljudi koji će se nalazili u kampu u Moroviću", istakao je ministar Vulin.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Vojska Srbije će, naglasio je ministar odbrane, u skladu sa potrebama, otvoriti još nekoliko prihvatnih kampova za karantin i za one koji dolaze iz zemalja koje su pogođene korona virusom. "Na taj način ćemo omogućiti svima da imaju zdravstvenu zaštitu, ali da ni na koji način ne ugroze zdravlje svih ostalih građana Srbije", poručio je ministar Vulin.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov istakao je da je u skladu sa odlukama i naređenjem, Vojska Srbije u najkraćem mogućem roku podigla kamp u Moroviću. "Ovde u ovom kampu su stvoreni svi uslovi, ne samo za život i rad, nego i za kontrolu i prevenciju i za one situacije koje bi mogle da nas iznenade. U tom smislu, mi smo spremni i dalje da izvršavamo zadatke u skladu sa odlukom i naređenjem našeg vrhovonog komandanta", istakao je general Todorov.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Naselje šatorskog tipa u Moroviću je spremno i može da primi do 500 lica kojima će Vojska Srbije obezbediti zdravstvenu negu, smeštaj i ishranu. Današnjem obilasku kampa u Moroviću prisustvovali su i pomoćnik direktora policije general policije Slobodan Malešić, komandant Prve brigade Vojske Srbije brigadni general Zoran Nasković i predstavnici Uprave za vojno zdravstvo.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

(Ministarstvo odbrane)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja