EKSKLUZIVNO! KUSTURICA: Da preživimo, pa ćemo se ljubiti! BEĆKOVIĆ: Naspavan sam i nigde ne žurim, ovako zamišljam raj!
Foto: Beta/Medija centar Beograd, Marina Lopičić

ČUVENI REDITELJ I AKADEMIK SANU ZA KURIR O KORONAVIRUSU KOJI MESECIMA HARA SVETOM

EKSKLUZIVNO! KUSTURICA: Da preživimo, pa ćemo se ljubiti! BEĆKOVIĆ: Naspavan sam i nigde ne žurim, ovako zamišljam raj!

Društvo -

Držimo se discipline koju od nas zahteva država, budimo strpljivi kao što smo spremni na mobe i ratovanja, ako treba, navodi Kusturica

Zbog koronavirusa bukvalno ceo svet je pred velikim izazovima! Ova pandemija je, kako se može čuti širom sveta, pokazala koliko je čovečanstvo na krhkim nogama.

Reditelj Emir Kusturica navodi za Kurir da smo sada zapravo na ispitu i da je najvažnije da preživimo, dok akademik i pesnik Matija Bećković samoizolaciju vidi kao raj - priliku da se konačno naspavamo, odmorimo i nikud ne žurimo.

Kusturica ističe da nam je u ovom momentu potrebno strpljenje.

Disciplina

- Šta god je ovaj virus, koliko god on budi potrebu da saznamo odakle je, da li je priroda presudila ili, kako mnogi misle, početak biološkog rata, stvar je u tome da treba da preživimo. Držimo se discipline koju od nas zahteva država, budimo strpljivi kao što smo spremni na mobe i ratovanja, ako treba - navodi Kusturica i dodaje:

- Vladika Nikolaj Velimirović je govorio o detinjem nestrpljenju srpskog naroda kao najgoroj osobini! Sada smo na ispitu, ako želimo da nas što više preživi, setite se Desanke Maksimović i njenog stiha: „Ne, nemoj mi prići, hoću izdaleka da volim i želim tvoja oka dva.“ Biće vremena za poljupce.

U kući

Bećković kaže da sada ima vremena za sve, te da mu je kao u raju. - Ne znam kako je u raju, ali ja ga ovako zamišljam - da imam vremena za sve, da nigde ne žurim, da nigde ne kasnim, da sam odmoran i ispavan i konačno u svojoj kući. Čuo sam neki dan jednog penzionera kako, u četiri ujutru, peva i zvižduće Geršvinovu pesmu, čiji je refren: „Ko može da traži više od ovoga.“ Malo li je? - navodi Bećković za Kurir.

Kurir.rs/ B. Karović Foto: Beta/Medija centar Beograd, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track