NE CELIVAJTE IKONE I KRST! Apel crkve: Vernici, ovo je ratno vreme, a svi smo oficiri
Foto: Jelena S. Spasić

DISCIPLINA JE NEOPHODNA

NE CELIVAJTE IKONE I KRST! Apel crkve: Vernici, ovo je ratno vreme, a svi smo oficiri

Društvo -

Vernici Srpske pravoslavne crkve ne treba uopšte da u hramovima celivaju ikone, krst, svetu čašu i ruku sveštenika u situaciji u kojoj se suočavamo sa korona virusom, kaže direktor patrijaršijske upravne kancelarije Stojadin Pavlović.

Naglasio je da se mora maksimalno pojačati disciplina u crkavama i naveo da ni vernici ni sveštenici ne isključuju mogućnost da se pljuvačkom može preneti zaraza i da moramo da slušamo lekare.

On je u uključenju za TV Prva rekao da sveštenici treba da "menjaju duhovnu terapiju vernicima", kao što lekari menjaju terapiju pacijentima kada je to potrebno.

Upitan o odluci Nemačke o zabrani službe u svim verskim objektima, Pavlović kaže da je to sasvim razumna odluka i da je u Srbiji moguće načiniti neki prelazni model.

"Recimo u Beogradu koji je veliki grad i kod hramova koji imaju mogućnost pojačati maksimalno disciplinu i primeniti ruski model gde je angažovana čitava jedna vojska kako da drži higijenu, kako da se dezinfikuje sve od ulaska u portu do časnog prestola", kaže Pavlović.

To, dodaje, može da se sprovede u pet, šest hramova u Beogradu kao prelazno rešenje.

Smatra da treba maksimalno poošriti discilinu, higijenu i dezinfekciju predmeta sa kojima dolaze u dodir i sveštenici i vernici uz medicinsku kontrolu da li se to sprovodi kako je propisano kako bismo sačuvali neke hramove u kojima će se obavljati bogosluženje i koji će biti otvoreni za vernike.

Upitan o vernicima koji su planirali krštenja i venčanja, Pavlović je rekao da će za Uskrs i 1. maj biti intenziviran broj krštenja i naveo da će se ona obavljati uz minimalno prisustvo koje uključuje roditelje i kumove.

Venčanja u Beogradu i unutrašnjosti biće, kaže, svedena na najmanji broj prisutnih i budući supružnici već planiraju da obave samo čin crkvenog venčanja dok će svadebeno veselje praviti kasnije.

"Sahrane se obavljaju uz najmanji broj prisutnih srodnika i sveštenika. Nema daća, ručkova i dobro je da naš narod hoće da posluša preporuke", rekao je Pavlović.

Upitan da li u domovima treba paliti tamjan i navoda o njegovoj lekovitosti, Pavlović je naveo da je u viševekovnoj tradiciji našeg naroda da uoči praznika i nedelje okadi ikonu i pričesti se i sigurno da tamjan u tim uslovima ima lekovito svojstvo i donosi duhovnu utehu i mir.

"Možemo raspaliti hiljadu tamjana, ako čovek ne veruje u to i ako je počeo ovih dana da koristi tamjana po preporuci neka nađe šta tamjan predstavalja, šta je ikona i na koji način on komunicira preko svih tih sredstava sa svojim svetiteljem i gospodom Bogom i majkom Božijom", kaže Pavlović.

Poručio je da sveštenici moraju da budu na raspolaganju vernicima 24 sata, a povodom pričešća, Pavlović kaže da će biti vernika koji će želeti da se pričeste u svojim domovima i da u tim slučajevima treba napraviti prioritete.

"Ne mora svaki vernik da se pričesti. Ako su bolesni, tu se ne smemo oglušiti. Nekome može to biti poslednje pričešće", rekao je Pavlović.

Naveo je da sveštenici vernike treba da podsete da sami mogu interno da se pričeste bogojavljenskom vodicom.

Na pitanje o gužvama ispred pojedinih crkava i pričešćenja vernika istom kašičicom, Pavlović je rekao da ima primera crkava koje su se dobro usaglasile sa potrebama i da i SPC mora da se prilagodi.

Naveo je da ruski model potencira na dezinfekciji, a carigradski na još oštrijim zabranama.

Naglasio je da u trenutnim uslovima treba otići i korak dalje u Srbiji i dalje pošstriti mere, a da sveštenici i profesori Bogoslovskog fakulteta moraju intenzivnije da rade sa vernciima, što uključuje i telefonske razgovore sa njima, obraćanja preko radija i televizije i obaveštavanja na sajtu SPC.

"Moramo da shvatimo da ovo nije regularno vreme nego ratno, i da svi treba da budu oficiri u ovoj borbi", rekao je Pavlović.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track