SNEG POKRIO SRBIJU, DOŠLA BABA MARTA: Padaće čitav dan, jutro u minusu! Evo kad se očekuje lepše vreme (FOTO, VIDEO)
Foto: Kurir, Tanjug

PROGNOZA RHMZ

SNEG POKRIO SRBIJU, DOŠLA BABA MARTA: Padaće čitav dan, jutro u minusu! Evo kad se očekuje lepše vreme (FOTO, VIDEO)

Društvo -

U Srbiji će danas biti oblačno, hladno i vetrovito sa snegom, a u većini predela doći će formiranja snežnog pokrivača od 10 do 15 centimetara.

Najveća količina snega, uz mogućnost snežnih nanosa, prognozira se za istok Srbije i u planinske predele gde se očekuje formiranja snežnog pokrivača od 20 do 40 centimetara, a ponegde i više.

foto: Kurir, Tanjug

Ujutro će biti slab mraz, sa jutarnjom temperaturom od -3 do 0, dok će najviša dnevna temperatura biti do tri stepena.

U Smederevu prvi sneg ove godine

Sneg je u Smederevu počeo da pada sinoć, prvi put ove godine, a na tlu se ne zadržava jer je temperatura osam stepeni. Na putevima prvog reda nema zastoja. Zbog zabrane kretanja nema mnogo ni vozila na ulicama. Pošto sneg samo provejava ima ga na krovovima, visine do pet centimetara.

Iste vrednosti zadržaće se i u sredu kada se, prema prognozi RHMZ-a, očekuje slabljenje snega, a posle podne i prestanak padavina.

Državni putevi I i II reda u Srbiji su prohodni Državni putevi I i II reda u Srbiji su prohodni kao i prilazi graničnim prelazima, saopštilo je danas JP Putevi Srbije. Na gotovo svim deonicama kolovoz je uglavnom mokar sa malo snega u raskvašenom stanju na Obilaznici oko Beograda, teritoriji Ražnja i Aleksinca.Teretni saobraćaj je zabranjen preko Iriškog venca, Divčibara, putem Jošanička banja - Kopaonik. Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima. JP "Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajnu signalizaciju i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu. Trenutno je na snazi drugi stepen pripravnosti, a ekipe putara su spremne svakog trenutka da intervenišu u cilju bezbednog odvijanja saobraćaja, navode u Putevima Srbije i dodaju da je na terenu preko 1000 putara sa adekvatnom mehanizacijom za čišćenje snega i propisanom zaštitnom opremom shodno preporukama Vlade Srbije. Prema upozorenju RHMZ-a, tokom dana usled jakog vetra, očekuje se stvaranje snežnih nanosa, u istočnoj Srbiji i planinskim predelima, a slabljenje i postepeni prestanak snežnih padavina očekuje se u sredu. "Putevi Srbije" savetuje vozačima da ostanu kod kuće i poslušaju savete Vlade.

foto: Kurir, Tanjug

Sneg bi mogao da ošteti voćke Sneg u Jagodini i Pomoravlju mogao bi ako smrzne da ošteti voćke, pre svega kajsije, neke vrste krušaka, šljiva i drugog ranog voća koje je već iscvetalo, izjavili su danas Tanjugu poljoprivredni stručnjaci ovog kraja. Oni ocenjuju da treba još sačekati, te da je rano za preciznu prognozu, ali primećuju da je ovo "ozbiljniji sneg", te kažu da prošle zime takvog nije bilo. Trenutno u Pomoravlju ne pada, ali se sneg koji je padao noćas zadržao na krovovima zgrada, automobilima, po zelenim površinama, gde ga ima oko pet centimetara, dok ga na ulicama i saobraćajnicama nema. Noćašnji sneg iznenadio je i rode na dimnjaku Osnovne škole "Rada Miljković" u Jagodini.

U četvrtak će doći do postepenog otopljavanja kada će u nižim predelima sneg postepeno preći u kišu, dok će sneg padati samo u planinskim predelima.

Maksimalne dnevne temperature od petka će prelaziti 12 stepeni.

1 / 6 Foto: Kurir, Tanjug

Do kraja marta prognozira se promenljivo vreme sa smenom sunca i oblaka, a u većini dana suvo sa prosečnom temperaturom od 14 do 17 stepeni.

Sneg i u Loznici

U lozničkom kraju od ponedeljka oko 23,30 počeo je da pada sneg koji se ne zadržava na kolovozima pa su saobraćajnice prohodne.

Loznica je jutros osvanula na nula stepeni sa snežnim pokrivačem visine četiri centimetra, a sitan sneg nije prestajao da veje. Ekipe zimske službe KJP ’’Naš dom’’ nisu imale potrebe da intervenišu na javnim površinama, trotoarima i stazama, ali će to učiniti večeras posipanjem soli na mostove kako zbog niske temperature, koja se očekuje, ne bi došlo do zaleđavanja. ’’Toplana’’ radi normalno, a od juče je grejni režim promenjen pa su radijatori topli do ponoći. U preduzeću kažu da će tako biti do daljnjeg.

Baba Marta je ponovo pokazala svoju prevrtljivu ćud i poslala sneg u proleće. Inače, do pre neki dan Lozničani su imali više od 20 stepeni u plusu.

T.Ilić

foto: T. Ilić
foto: T. Ilić
foto: T. Ilić

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track