Najnovije vesti

EPIDEMIOLOZI UPOZORAVJU! Tiodorović: Potrebna nam je GVOZDENA DISCIPLINA u naredne dve nedelje, BIĆE SVE TEŽE!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

poštovati sve mere

EPIDEMIOLOZI UPOZORAVJU! Tiodorović: Potrebna nam je GVOZDENA DISCIPLINA u naredne dve nedelje, BIĆE SVE TEŽE!

Društvo
17:20h

BEOGRAD - Ova i sledeća nedelja biće veoma teške sa znatno većim brojem obolelih i većim brojem umrlih, izjavio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović i naglasio da nam je u naredne dve sedmice potrebna gvozdena disciplina i poštovanje svih propisanih mera.

Tiodorović je kazao da 70 odsto zaraženih korona virusom na teritoriji južne Srbije, a njegova pretpostavka je da je tako u celoj zemlji, čine stariji od 50 godina i pozvao radno aktivno stanovništvo na odgovornost i da se na radnom mestu pridržavaju mera zaštite i održavaju ličnu higijenu kako ne bi ugrozili sebe i druge.

''Ako se budemo pridržavali svega, očekujem da ćemo uspeti da što više spustimo eksponencijalnu krivu i razvčemo distribuciju obolelih,a da oko Uskrsa imamo pik, što je moguće s obzirom na broj građana koji je došao iz inostranstva'', rekao je Tiodorović na redovnoj pres konferenciji o situaciji sa korona virusom.

On je naglasio da, ako se svi ponašaju u skladu sa merama, i ako se na vreme prepoznaju i dijagnostikuju oboleli, kriva može da se drži pod kontrolom, a u suprotnom bi mogla da dobije ubrzanje.

''Ako sprovodimo sve mere, uspećemo da oborimo krivu i da bude blaža nego što bi se moglo desiti'', kazao je Tiodorović.

Istakao je da mora da postoji i odgovornost građana koji su se vratili iz inostranstva i podvukao da svi koji se vrate u Srbiju moraju da poštuju procedure i da budu u karantinu.

''U ovom trenutku nam je potrebna gvozdena disciplina da bismo izdržali do kraja aprila ili početka maja kada, nadamo se, virus neće izdržati zbog toplog vremena i visokog ultravioletnog zračenja'', rekao je Tiodorović.

On je dodao da epidemije i pandemije nisu isključivo zdravstveni problem, već istovremeno i socijalni, ekonomski, psihološki, pa i politički problem.

''Sada nam treba da smirimo strasti, nezadovoljstvo bilo da je opravdano ili da se jedinstveno usmerimo u borbu protiv virusa poštujući naloge koje daje struka'', kazao je Tiodorović.

Na pitanje novinara o navodima britanskih lekara da je polovina stanovništva preležala korona virus, a da to nije znala, Tiodorović je kazao da kada se pogleda trenutni broj zaraženih, u Srbiji ima više onih koji su preležali Kovid 19 i dodao da je tako svugde u svetu.

''Tek kada dobijemo 100.000 testova i uključimo testove kojima sada raspolažemo, znaćemo kolika je prokuženost stanovništva. To smo radili i u slučaju svinjskog gripa, ali takve procene ne mogu se imati dok ne prođe pandemija'', rekao je Tiodorović.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Tanjug/Dragan Kujundžić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...