MOLBA NADLEŽNIM INSTITUCIJAMA: Pomozite i zaštitite osobe sa autizmom! I njima je vanredno stanje
Foto: Shutterstock

IZUZETNO OSETLJIVA POPULACIJA

MOLBA NADLEŽNIM INSTITUCIJAMA: Pomozite i zaštitite osobe sa autizmom! I njima je vanredno stanje

Društvo -

Više od 20 udruženja roditelja, članova porodica i prijatelja osoba sa autizmom iz različitih krajeva Srbije uputilo je otvoreno pismo nadležnim institucijama sa molbom da se u situaciji vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa preduzmu hitne mere za pomoć i zaštitu osoba sa autizmom i izbegnu dodatni rizici za tu populaciju.

U molbi objavljenoj i u Službenom glasniku 31/20 apeluje se na uvođenje hitnih mera kako bi se zaštitilo i neposredno okruženje osoba sa autizmom, ali i medicinsko osoblje koje se bavi njihovom negom.

Kako je saopštilo udruženje "BaziMili", jedno od potpisnica otvorenog pisma, nadležne institucije mole se da razmotre i kao stručna tela usvoje mere pomoći u snabdevanju zaštitnim potrošnim materijalom koji se, kako je navedeno, teško nalazi u slobodnoj prodaji, a neophodan je ovoj izuzetno osetljivoj populaciji.

Nadležne institucije se mole da za osobe sa autizmom donesu mere izuzimanja od naredbe o vremenskom ograničenju kretanja zbog neophodnosti održavanja rutine u svakodnevnim aktivnostima, izbegavanja pojava tantruma, meltdauna, agresije i samopovredivanja.

Apeluje se i na zbrinjavanje osoba sa autizmom u slučaju da je neophodno da se roditelj, staratelj ili drugi član porodice smesti u karantin institucionalnog tipa, da se izdaju posebna uputstva za zaštitu prava osoba sa autizmom, koje u tom slučaju ostaju uskraćene za primarnu zaštitu u okviru svoje porodice.

Od nadležnih institucija se traže i mere u slučaju neophodnosti primene institucionalne izolacije osoba sa autizmom u karantinima kao što su beogradski i novosadski sajam, hala "Čair" u Nišu i sl.

Ova molba, kako se ističe, predstavlja predlog skupa mera koje imaju za cilj da olakšaju život osobama sa autizmom i njihovim porodicama, kao i licima nadležnim za mere suzbijanja širenja bolesti i medicinskom osoblju u ovoj teškoj situaciji kada su, kako se dodaje, svaka saradnja i kvalitetno rešenje u cilju suzbijanja bolesti i zaštite svih veoma dragoceni.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja