ZARAŽENA DIREKTORKA, OSOBLJE U SAMOIZOLACIJI: Život 17 starih u domu Doživeti stotu zavisi od samo tri volontera!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kolaps

ZARAŽENA DIREKTORKA, OSOBLJE U SAMOIZOLACIJI: Život 17 starih u domu Doživeti stotu zavisi od samo tri volontera!

Društvo -

Skandalozno: Direktorka zemunskog doma „Doživeti stotu“ zbog koronavirusa na Infektivnoj klinici još od 21. marta, zaraženo i šest korisnika. Do juče o najstarijima brinuo samo jedan volonter

Svetlana Filipović, direktorka privatnog doma za stare „Doživeti stotu“ u Zemunu, jedna medicinska sestra i šest korisnika te ustanove zaraženi su koronavirusom, ali ovaj objekat i dalje radi i u njemu se trenutno nalazi 17 korisnika, o kojima brinu volonteri.

Zbog pojave korone u ovoj ustanovi, koja je najpre potvrđena kod direktorke, čitavo osoblje je u samoizolaciji, a direktorka je od 21. marta na Infektivnoj klinici. Osim nje, u bolnicu je prebačeno još šest korisnika doma.

foto: Kurir

Na ivici snage

Brigu o starima do juče je vodio jedan volonter, a sada ih ima ukupno troje, uključujući i mladu medicinsku sestru. - Volonter je danonoćno brinuo o starima zato što su svi zaposleni u samoizolaciji. On ranije nije bio u kontaktu ni sa kim iz te ustanove, pa je upravo zbog toga angažovan kao pomoć. Na ivici je snage, jer je tamo provodio i dane i noći pomažući korisnicima. Zbog toga smo i poslali molbu Ministarstvu za rad sa pitanjem da li mogu da nam nađu stručni kadar dok ne izađemo iz samoizolacije. Pomoć je konačno stigla, pa sada u domu radi i mlada medicinska sestra - rekla je Tanja Mitrović, glavna medicinska sestra ovog doma, koja je od 25. marta takođe u izolaciji.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekao je da su preduzeti svi neophodni koraci kako bi se prevazišli problemi nastali zbog širenja koronavirusa među zaposlenima i korisnicima doma u Šilerovoj ulici.

Saznali u ponedeljak

- Novi kadar biće zaposlen u najkraćem roku - istakao je ministar Đorđević.

Kako je dodao, direktorka doma Svetlana Filipović prvi put se ministarstvu obratila u ponedeljak sa informacijama o koronavirusu u toj ustanovi. - Nakon saznanju o situaciji u domu kontaktirali smo sa Ministarstvom zdravlja, Zavodom za javno zdravlje i Kriznim štabom Beograda radi informacija i instrukcija. Naložio sam državnom sekretaru Nenadu Neriću da poseti dom, što je on i učinio, obavio razgovor sa volonterima. Korisnici koji su u domu nemaju simptome koronavirusa. Smešteni su u svojim sobama i njihovo stanje se prati. Ustanova je dezinfikovana, a hrana i lekovi su obezbeđeni - naglasio je Đorđević.

Novinari Kurira obišli su juče ovaj dom, ali niko iz ustanove nije želeo da daje izjave.

Ministar Đorđević svim domovima

PRIJAVITE PROBLEM ŠTO PRE, NEMA ODLAGANJA

foto: Marina Lopičić

Zoran Đorđević rekao je da ministarstvo prati situaciju, kao i da veruje da će sve biti prevaziđeno na najbolji način. - Apelujem na ostale domove za stare da, ukoliko se pojavi problem, odmah, bez odlaganja, obaveste Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Naložio sam Nacionalnoj službi za zapošljavanje da u što kraćem roku obezbedi adekvatan kadar za dom - dodao je Đorđević.

Kurir.rs/ Dušan Stamenković Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja