EVO ZAŠTO JE KRIZNI ŠTAB SLAO PORUKE GRAĐANIMA: Cilj nije širenje panike, već da se svi informišu
Foto: Tanjug Printscreen

shvatiti ozbiljnost situacije

EVO ZAŠTO JE KRIZNI ŠTAB SLAO PORUKE GRAĐANIMA: Cilj nije širenje panike, već da se svi informišu

Društvo -

Cilj SMS poruka, kojima su građani upozoreni na situaciju u Srbiji sa širenjem korona virusa, nije bio da se širi panika, već da se dođe do onih koji nisu dovoljno informisani ili nisu shvatili ozbiljnost cele situacije, izjavila je danas epidemiolog i zamenik direktora Zavoda za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na redovnoj pres konferenciji o situaciji sa korona virusom rekla da je Krizni štab, u dogovoru sa mobilinim operaterima, poslao poruku da bi došli i do građana kojima je to jedini način komunikacije, a koji nemaju internet i ne gledaju televiziju.

foto: Printscreen

"Širenje panike nije bio cilj, kao što to nije nijedno obraćanje, svima nam je cilj da sprečimo širenje dalje infekcije", rekla je Kisić Tepavčević.

V.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić kazala je da je SMS poruka sadržala već poznatu informaciju I da nije mogla da izazove paniku i strah jer su ta psihološka stanja, kako je objasnila, reakcije na nešto što ne očekujemo.

"Svi znamo šta de se desava u zemljama u kojima je veliki broj zaraženih i umrlih od korona virusa, s tim se suočavamo duže od mesec dana. Podsećanje na situaciju u Italiji i Sspaniji nije ništa novo I što izazavalo iznenadni strah i paniku", rekla je Stašević Karličić.

Ukazala je da je poruka sadržala tačnu informaciju koja ne može biti izvor straha, već je smernica I motivacija da se ponašamo u skladu sa preporukama struke i mere koje je donela Vlada Srbije.

Korisnicima mobilne mreže MTS poslata je poruka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19 u kojoj je navedeno da je "situacija dramatična i da se približavamo scenariju iz Italija i Španije", a građani mole da ostanu kod kuće.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track