PRIJAVITE NASILNIKE: Srbija ni tokom vanrednog stanja neće tolerisati nasilje nad ženama i decom
Foto: Shutterstock

OŠTRE MERE

PRIJAVITE NASILNIKE: Srbija ni tokom vanrednog stanja neće tolerisati nasilje nad ženama i decom

Društvo -

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da država, kao ni u redovnim uslovima, tako ni u vanrednom stanju, neće tolerisati nijedan vid nasilja nad ženama i decom i pozvala sve da prijave nasilnike.

"Iskustvo zemalja u svetu pogodjenih korona virusom nam pokazuje da dolazi do porasta porodičnog i partnerskog nasilja. Važno je da u ovim teškim i izazovnim danima sačuvamo zdravlje, ali i prisebnost, jer država nasilje neće tolerisati", rekla je ona u saopštenju.

Poručila je ženama da uprkos kriznoj situaciji koja je pogodila i Srbiju, one nisu same, da prijave nasilje, jer institucije rade svoj posao.

"Bez obzira na potrebu za samoizolacijom i boravkom u kući, žene nisu zarobljene, na svaku prijavu nasilja nadležne institucije će reagovati kao i do sada", rekla je Mihajlović.

Preporučila je svim lokalnim samoupravama da održe kontinuitet u koordinaciji svih nadležnih službi i donesu interne procedure za postupanje u vreme trajanja vanrednog stanja.

Ona je zahvalila i svim društveno odgovornim kompanijama koje su pružile podršku sigurnim kućama u Srbiji, koje nesmetano rade i sada.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track