OTKRIVEN STEPEN ZARAZNOSTI U SRBIJI: U ovim slučajevima jedan pacijent može zaraziti 20 ljudi!
Foto: printscreen RTS

Građani i dalje nepažljivi

OTKRIVEN STEPEN ZARAZNOSTI U SRBIJI: U ovim slučajevima jedan pacijent može zaraziti 20 ljudi!

Društvo -

Dr Darija Kisić Tepavčević ocenila da su poznati i zarazniji virusi, ali da smo na ovaj svi osetljivi.

U Srbiji je u proseku takav stepen zaraznosti korona virusom da jedna zaražena osoba prenese zarazu na dve do tri osobe, ali ako je bila neka žurka, jedna osoba može da razboli i 15, 20 osoba, rekla je u televizijskom gostovanju zamenica direktora Insitiuta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Ona je otkrila da su se Srbi ranije susreli sa daleko zaraznijom variola verom u kojoj je stepen zaraznosti takav da od jedne osobe mogu stradati čak 15 drugih osoba.

Kisić Tepavčević je ponovila da je bilo zaraznijih virusa, ali da je ono što odvaja novi korona virus Covid-19 to što smo, kako je kazala, na njega svi osetljivi.

Danas je potvrđeno 148 novih slučajeva zaraze, a u prethodna 24 časa bilo je još pet smrtnih slučajeva. Prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića i Kisić Tepavčević reč je o onima koji su u protekle dve nedelje bili nedisciplinovani kada su u pitanju mere socijalnog distanciranja.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut”, rekla je da se svi nadamo da visoka temperatura neće odgovarati virusu i istakla važnost socijalnog distanciranja.

- Realnost nam pokazuje različite brojeve, koji nisu samo brojevi, to su ljudski životi - kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da se ne zaraze samo oni koji su neodgovorni, već da je moguće da se neko razboli zbog toga što neko drugi ne pazi šta radi.

- To koliko jedna osoba može da prenosi na druge, taj indeks zaraznosti nije veliki kao kod malih boginja - rekla je Kisić Tepavčević i pojašnjava da je indeks zaraznosti koronavirusa dve do tri osobe.

Kisić Tepavčević je rekla da se Srbija poredi sa svim zemljama u kojima je virus došao pre nego kod nas i dodala da su u Španiji i Italiji najgori scenariji.

- Jako je bitno reći da mere nisu jasna matematika... Gledaju se najoptimalnije mere koje će smanjiti kontakte između ljudi - navela je.

PONAŠANJE U PRODAVNICI

Kisić Tepavčević je, govoreći o ponašanju u prodavnici rekla da je ovaj virus osetljiv u spoljašnjoj sredini, da se on prenosi kapljičnim putem, da može putem sveže kontaminiranih predmeta, samim tim može i putem prljavih ruku.

Kaže da teoretski, ako je neko uzeo neki artikal i nakašljao se, taj artikal jeste kontaminiran, ali virus se ne prenosi preko kože, i ističe da je zbog toga potrebno prati ruke jer se ne možemo zaraziti preko kože, čak i ako imamo rane na rukama.

- Potrebno je da imate fizičku barijeru, da ne jurite po prodavnici, ali ni da se zadržavate previše, da kada se vratite odložite stvari, operete ruke, ukoliko imate pamučnu masku da je operete, otkuvate, osušite - pojasnila je Kisić Tepavčević.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track