DVE LABORATORIJE ZA TESTIRANJE NA KORONAVIRUS NA POKLON OD KINEZA: Vatreno oko štitiće Srbiju od kovida
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Pomoć

DVE LABORATORIJE ZA TESTIRANJE NA KORONAVIRUS NA POKLON OD KINEZA: Vatreno oko štitiće Srbiju od kovida

Društvo -

Kapacitet najsavremenijih laboratorija koje će biti izgrađene u KCS i Nišu biće 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja kod nas

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je juče ugovor sa predstavnicima kineskog instituta BGI o donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za testiranje na koronavirus u Srbiji.

Sporazum uključuje dve laboratorije - jedne u KCS, a druge u Nišu, sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogućuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje.

Roboti obrađuju testove

- Zahvalan sam što će tzv. Vatreno oko (projekat) iz Vuhana braniti Srbiju sa ove dve laboratorije, koje će biti u KC Srbije i početi za nekoliko dana sa radom pošto je tu skoro sve završeno. Očekujemo testove, imaćemo oko 90.000 kompletnih testova, 60.000 za KC Srbije i 30.000 za KC Niš - naveo je ministar.

On je zahvalio i svima koji su nam prethodnih dana donirali i omogućili da što pre dobijemo testove, „a bogami u naredna dva ili tri dana i robote za naše srpske laboratorije i da smanjimo rizik koliko god je to moguće prilikom obrade ovih testova“.

Onlajn potpisivanju ugovora prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ministri zdravlja i rudarstva i energetike Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić.

Stižu i stručnjaci

Premijerka je istakla da je ovo izuzetno važna donacija, ali i samo deo sveukupne podrške Kine u tehnologiji, zaštitnoj opremi, respiratorima, znanju, bez koje Srbija, kako je rekla, ne bi mogla ovako uspešno da se bori protiv kovida-19. - Ovo je još jedna cigla na kući čeličnog prijateljstva. Radujem se danu kada ćemo moći da ugostimo predsednika Kine u Srbiji i na pravi način, kako znamo, da zahvalimo i odamo počast našem prijateljstvu - rekla je Brnabićeva.

Ambasadorka Čen Bo očekuje da će kineska oprema i tehničari stići iz Kine u Beograd narednih dana, a njihova ambasada će učiniti sve da pruži podršku u izgradnji laboratorija.

Kurir.rs/ Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track