KOSOVO I METOHIJA: U srpskim sredinama dve novoobolele osobe
Gračanica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

KOSOVO I METOHIJA: U srpskim sredinama dve novoobolele osobe

Društvo -

Oboleli su smešteni u KBC Kosovska Mitrovica (8), Studentskom centru Kosovska Mitrovica (20), KC Niš (5), KC Kragujevac (4), KC Srbije Beograd (1), a jedna je osoba u kućnom karantinu

KOSOVSKA MITROVICA - U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovane su dve novoobolele osobe, do sada ukupno 40.

Novih žrtava nema, do sada je, ranije, jedna osoba podlegla bolesti.

Svi oboleli su iz sledećih sredina: Kosovske Mitrovice 22 osobe, u Zvečanu 10, četiri u Leposaviću, tri u Zubinom Potoku i jedna u Lipljanu.

Oboleli su smešteni u KBC Kosovska Mitrovica (8), Studentskom centru Kosovska Mitrovica (20), KC Niš (5), KC Kragujevac (4), KC Srbije Beograd (1), a jedna je osoba u kućnom karantinu.

U Prištini, Kosovu Polju i Lipljanu u protekla 24 časa bila su tri pregleda u COVID-19 ambulanti i ni u jednom slučaju nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma za virus COVID-19.

Takođe, 16 lica koja su testirana u ZC Gnjilane na prisustvo virusa COVID-19 nisu zaražena.

"Od 10. aprila u opštinama Kosovska Mitrovica i Zvečan uvedena je svakodnevna zabrana kretanja od 12:00 do 06:00 časova narednih 14 dana, dok je vikendom potpuna zabrana kretanja", podseća direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić na svom Instagram nalogu.

Navodi i da je u Gračanici obezbeđeno 50 kreveta u improvizovanom objektu za obolele sa lakšom kliničkom slikom, objekat je dezinfikovan, nabaviljene su mašine za pranje i sušenje veša, zaštitna opremu za osoblje, te respirator i hiljadu litara kiseonika.

Bolnica u Pasjanu raspolaže za 46 kreveta i 3 respiratora za eventualno obolele, navodi Đurić i dodaje da se svakodnevno radi na utvrđivanju kontakata svih zaraženih lica, kako bi eventualno zaraženi bili blagovremeno testirani.

Takođe, opštinski štabovi za vanredne situacije redovno vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova i obaveštavaju građane o merama Vlade Srbije, a volonteri su, kaže Đurić, i danas širom Kosova i Metohije dostavljali pomoć u hrani, lekovima, zaštitnim i higijenskim sredstvima.

Na teritoriji Kosova i Metohije još 23 osobe zaražene su korona virusom, čime je ukupan broj porastao na 250 od početka pandemije, saopšteno je večeras iz nacionalnog instituta za javno zdravlje u Prištini.

U laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Instituta u Prištini RT-PCR metodom danas je uzeto 189 uzoraka, od kojih je 23 bilo pozitivno.

Kako je saopštio institut, registrovano je 18 pozitivnih u opštini Uroševac, dva u opštini Vitina i po jedan slučaj u Đeneral Jankoviću, Prizrenu i Prištini.

Navodi se i da je danas izlečeno 14 pacijenata, dok je ukupan broj izlečenih na Kosmetu 52.

Do sada je na Kosmetu zabeleženo sedam smrtnih slučajeva povezanih sa virusom COVID-19, prenosi Kosovo onlajn.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track