Najnovije vesti

BIO NAJZNAČAJNIJI SRPSKI GENETIČAR: Preminuo akademik Marko Anđelković, generalni sekretar SANU
Foto: Marina Lopičić

dao veliki doprinos nauci

BIO NAJZNAČAJNIJI SRPSKI GENETIČAR: Preminuo akademik Marko Anđelković, generalni sekretar SANU

Društvo

Generalni sekretar i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, Marko Anđelković, preminuo 10. aprila u Beogradu, u 75. godini, posle duže i teške bolesti, saopštila je danas SANU.

Anđelković je bio je jedan od najznačajnijih srpskih genetičara, koji je dao izuzetan doprinos u proučavanju genetike populacija.

Tokom višedecenijskog rada učestvovao je u uobličavanju značajnih istraživačkih pravaca, koji su i dalje aktuelni i prepoznatljivi u svetu nauke.

Diplomirao je 1968. godine na Odseku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Begradu.

Tokom narednih 10 godina Marko Anđelković je završio dve specijalizacije iz oblasti populacione genetike na univerzitetima u Beču i Tibingenu, magistrirao je i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu, a potom priveo kraju postdoktorske studije iz populacione genetike na Biološkom fakuletu Jelskog univerziteta.

Akademik Marko Anđelković je bio redovni profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a od početka do kraja svoje naučne karijere radio je i na Institutu za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Univerziteta u Beogradu.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog 2009. godine.

foto: Marina Lopičić

Funkciju generalnog sekretara SANU akademik Anđelković je obavljao od 2015. godine.

Bio je i predsednik Akademijskog odbora "Čovek i životna sredina" i Odbora za proučavanje faune Srbije. Od 2006. do 2014. obavljao je funkciju zamenika sekretara Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU.

Proteklih nekoliko godina dao je, bez ikakvog preterivanja, kao generalni sekretar nemerljiv doprinos radu ove kuće, kaže se u saopstenju.

Akademik Anđelković je bio član brojnih domaćih i međunarodnih stručnih udruženja.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za doprinos u unapređenju bioloških i srodnih nauka.

Urednik je mnogih izdanja, od kojih je većina obavljena u okviru izdavačke delatnosti Srpske akademije nauka i umetnosti.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...