IZLEČENO DETE OD 3 GODINE: Najmlađi pacijent u Dragiše Mišovića ima samo 15 dana, 2 mališana imalo tešku kliničku sliku
Foto: Ana Paunković

RAPORT DR OLIVERE OSTOJIĆ

IZLEČENO DETE OD 3 GODINE: Najmlađi pacijent u Dragiše Mišovića ima samo 15 dana, 2 mališana imalo tešku kliničku sliku

Društvo -

U KBC "Dragiša Mišović" leči se 28 mališana starosti od 15 dana do 17 godina, među kojima i četiri bebe.

O najmlađim pacijentima je govorila dr Olivera Ostojić, rukovodilac ove dečje bolnice.

"Pacijenti su od jutros u dobrom opštem stanju. Među 28 mališana imamo četiri bebe od 15 do 40 dana u ovom trenutku, dobro su, sa svojim mamama su, kovid pozitivne, posle dve nedelje ćemo im raditi testove", rekla je dr Olivera Ostojić.

Ona je otkrila da su u bolnici među decom imali dva pacijenta sa težim kliničkim slikama.

"To su hronični pacijenti, jedno dete neurološki pacijent, a drugo dete isto hroničan nefrološki pacijent. Na sreću, dečaka, neurološkog pacijenta, od tri godine, juče smo pustili. Inače, oboje su imali ozbiljne pneumonije, lečeni su po svim protokolima, uz konsultacije s lekarima sa Instituta majka i dete. I druga devojčica verujem da će sutra ići kući", dodala je doktorka Ostojić.

Generalno gledano, mališani imaju blagu kliničku sliku.

"U ovoj situaciji insistiramo da deca dođu i s blagom temperaturom koja traje dan-dva, ako kašljucaju, da idu u Dom zdravlja na trijažu, a ako imaju sumnju, da se testiraju i da dođu kod nas u bolnicu".

Poruka roditeljima je da decu odmah dovedu kod lekara zbog epidemiološke situacije i eventualnog prenošenja bolesti na druge.

"Deca kod nas su obično upućena iz unutrašnjosti, naših domova zdravlja, sekundarnih, tercijarnih ustanova. Čim uđu u bolnicu dobiju laboratorijsku obradu krvne slike i rendgen pluća i na osnovu toga se odlučuje o hospitalizaciji i testiranju. Za ozbiljnije upale pluća se protokoli za odrasle i decu ne razlikuju - antibiotska terapija ako ima potrebe. Deca u bolnici moraju ostati 10-12 dana, da bismo uradili i kontolni bris", poručila je dr Ostojić i dodala da je do sada 20-ak dece otpušteno sa dvostrukim negativnim testom.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja