Najnovije vesti

ĐORĐEVIĆ O GERONTOLOŠKOM CENTRU U NIŠU: Trenutno su najveći problem zaposleni, a evo i zašto
Foto: Marina Lopičić

ZDRAVSTVENO STANJE KORISNIKA STABILNO

ĐORĐEVIĆ O GERONTOLOŠKOM CENTRU U NIŠU: Trenutno su najveći problem zaposleni, a evo i zašto

Društvo

Zdravstveno stanje korisnika Gerontološkg centra u Nišu zaraženih korona virusom je stabilno, izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i dodao da su zaposleni trenutno jedini rizik za ulazak korona virusa u domove za stare.

Đorđević smatra da je preventivna samoizolacija najbolja mera zaštite.

Đorđević je kazao da su neodgovornost i propsusti direktora Gerontološkog centra u Nišu, gde se zarazilo 140 korisnika, ugrozili ne samo zdravstevni sistem već i živote zaposlenih.

''Učinili smo sve što smo mogli od opremanja tih ustanova, isporuke dezinfekcionih sredstava do raznih instrukcija, uredbi i preporuka kako bi se zaštita korisnika i zaposlenih podigla na najviši nivo. Mislim da su trenutno jedini problem zaposleni koji dolaze na posao od kuće, koriste prevoz, imaju komunikaciju sa drugima. To je sada najveći rizik za ulazak virusa u te ustanove'', rekao je Đorđević za TV Pink.

On je kazao da su se gerontološki centri u Beogradu i Novom Sadu samoinicijativno izolovali pre pojave virusa i da se pokazalo da je to dobra odluka.

Kako je naveo, u nekim domovima je sistemom slučajnog uzorka otkriven virus kod zaposlenih, a da pre toga nisu imali nikakve simptome zaraze.

On je naveo i da se od početka epidemije sumnjalo da u privatnom Domu za stare ''Eskulap'' u Nišu ima zaraženih, jer je u prvoj polovini marta u hotelu, koji deli dvorište sa tim domom, održana izložba pasa na kojoj je bilo oko 100 Italijana.

''Prvi simptomi kod zaposlenih u staračkom domu pojavili su se 10-15 dana posle toga. Oni su bili izolovani, ali je velika verovatnoća da su preneli virus korisnicima. Pratili smo situaciju i insistirali da se svi testiraju i pokazalo se da smo bili u pravu'', rekao je ministar.

Đorđević je kazao da je sada svima zabranjen ulazak u gerontološke centre i stararčke domove i naglasio da su direktori tih ustanova odgovorni za sprovođenje svih mera Vlade.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...