DOKTORKA DARIJA OBJAVILA DA JE 593 MEDICINARA ZARAŽENO KORONOM: Čak 15 odsto od svih obolelih u Srbiji
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

opasna statistika

DOKTORKA DARIJA OBJAVILA DA JE 593 MEDICINARA ZARAŽENO KORONOM: Čak 15 odsto od svih obolelih u Srbiji

Društvo -

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" Darija Kisić Tepavčević kazala je danas da je u Srbiji na današnji dan obolelo 593 zdravstvenih radnika, što čini 15 odsto od svih laboratorijski potvrđenih slučajeva.

"U ovom momentu su hospitalizovana 382 zdravstvena radnika, a, na žalost, do današnjeg dana, petoro je preminulo od posledica ove infekcije", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Kisić Tepavčević je ocenila da će broj osoba koje su izlečene od sada biti sve veći.

"Mi smo do sada rekli da je taj broj 443. U toku današnjeg dana, 21 osoba iz Kliničkog centra Niš dobila je nalaz da je dvostruko negativna, smatra se da su te osobe ozdravile i one su puštene", rekla je ona.

Prema njenim rečima, virus je potvrđen u 15 ustanova koje pripadaju domovima za smeštaj odraslih i starih ili gerontološkim centrima širom zemlje.

"Ukupno je potvrđeno prisutvo ovoga virusa kod 271 korisnika i 53 zaposlena", navela je ona i dodala da je u ;Gerontološkom centru Niš virus potvrđen kod 151 korisnika i radnika i naknadno u toku jučerašnjeg dana kod još 14.

Kisić je navela da je od 6. marta do danas, kod sedam novorođenčadi potvrđeno prisustvo virusa, kao i da su tri bebe izlečene.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da su naši lekari prošli edukaciju za korišćenje kineskih respiratora.

"U trenutku kad su respiratori najtraženija roba na svetu Vlada Srbije od samog početka je donela jednu odluku koja je značila da se ne možemo držati standarda Evropske unije koje smo, inače, primenjivali na svu medicinsku opremu, jer je bilo važno nabavitio tu opremu da bi se spašavali životi", rekao je Tiodorović.

On je dodao da su svesni toga da će se "verovatno kad prođe pandemija vratiti tim standardima".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track