POBEDA NAD KORONOM ĆE BITI POBEDA NARODA: Imunolog Srđa Janković vidi kraj epidemije, ali samo ako uradimo OVO
Foto: Printscreen TV Pink

OBJASNIO ŠTA JE TERAPIJA KRVNOM PLAZMOM

POBEDA NAD KORONOM ĆE BITI POBEDA NARODA: Imunolog Srđa Janković vidi kraj epidemije, ali samo ako uradimo OVO

Društvo -

Srbija je uspela da ograniči epidemiju korona virusa, kaže imunolog Srđa Janković i dodaje da su za povoljan tok zaslužno svi - struka, građani, zvaničnici, ali da će pobeda nad epidemijom biti narodna pobeda.

On je naglasio da su mere koje se primenjuju u Srbiji adekvatne i da je ispunjen realni cilj, a to je da se ograniči epidemija na nivo u na kome trenutno jeste.

"Uvek može bolje i to ćemo u našem slučaju naknadno anlizirati. Ovo je povoljan tok kome smo se mogli nadati, samo treba da ga održimo do kraja. To je jako važno", rekao je Janković za TV Pink.

Ističe da postoji opasnost od opuštanja, da popusti disciplina i da bi to sada bilo pogubno.

"Treba nam gvozdena disciplina, više nego ikada. Postoji opasnost da se opustimo i to je opasno, dok ne privedemo kraju posao suzbijanja epidemije", naglasio je on.

Ističe da je većina ljudi razumela zbog čega su važne mere koje se primenjuju i da zato imamo relativno povoljnu sitiaciju.

"Mere su delotvorne ako ih sprovedemo. Uvek postoji problem da li će svi razumeti, da li će svi uvažiti. Ne bih da ovo preraste u kritiku naroda, kako to ponekad izgleda. Ovaj narod je zaslužan pođednako kao i stručnjaci, kao i zvaničnici što imamo povoljnu sliku. Pobeda nad epidemijom je narodna pobeda", naveo je on.

Kaže da je terapija krvnom plazmo dala pozitivne rezultate u pojedinim zemljama, da ta terapija počinje da se primenjuje i u Srbiji.

Reč je, objašnjava, o pasivnoj imunizaciji gde se pacijentima sa težom kliničkom slikom daju gotova antitela i tako pomaže da se izbori sa virusom.

Upitan za pouzdanost testova, on je rekao da su oni veoma pouzdani, ali da se može desiti da nalaz bude lažno negativan ukoliko je infekcija na početku ili na kraju, te da virus ne završi u brisu.

"Postoji još jedan specifičan momenat kada pacijent ima upalu pluća da virus nestane iz gornjih disajnih puteva, ali da ga ima u plucima. To lekari znaju i na to računaju", naglasio je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track