ŠOKANTNA ISPOVEST DIREKTORA ZEMUNSKE BOLNICE: U jednom trenutku pričate sa pacijentom, već u sledećem je na respiratoru
Foto: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS

užasi virusa

ŠOKANTNA ISPOVEST DIREKTORA ZEMUNSKE BOLNICE: U jednom trenutku pričate sa pacijentom, već u sledećem je na respiratoru

Društvo -

KBC Zemun je zbog aktuelne epidemije postala KOVID bolnica i tamo leži više od 300 pacijenata zaraženih koronavirusom. Njih 25 se bori za život na respiratorima, a lekari pod opremom daju sve od sebe da ih spasu.

Bolnica je podeljena na crvenu i zelenu zonu, između kojih nema mešanja.

Direktor Zemunske bolnice, doktor Dragoš Stojanović, rekao je da je na svakom spratu blokiran prolaz i ka crvenoj i ka zelenoj zoni, i da ne može da se prođe ni na jednu stranu ni po vertikali niti po horizontali.

“Bolnica je fizički podeljena na čistu i kontaminiranu zonu”, rekla je glavna sestra Nada. Ona ističe da su smene na intenzivnim negama četiri sata, dok su smene kako kaže, osoblja na odeljenjima 6 sati.

Kako kaže, skafanderi se oblače kao nivo zaštite kod hitnih slučajeva i prijema.

“Na nekadašnjem odeljenju urologije i baro medicije su sada lakši kovid pacijenti. Sobe su četvoro ili peto krevetne. Ovi pacijenti nisu na respiratoru, ali je sve spremno za slučaj naglog pogoršanja”, rekla je sestra Nada. Kako kaže, promene su nagle, sa pacijentom možete da pričate u jednom trenutku, a već u sledećem može se naći na respiratoru. U ovom bolnici se nalaze pacijenti iz cele Srbije koji su zaraženi koronavirusom.

Kako kaže, promene su nagle, sa pacijentom možete da pričate u jednom trenutku, a već u sledećem može se naći na respiratoru.

U ovoj bolnici se nalaze pacijenti iz cele Srbije koji su zaraženi koronavirusom.

Oni su pravi borci, a veliki heroji su medicinski radnici i na današnji praznik ovi ljudi imaju samo jednu želju, a to je da se reše nevidljivog neprijatelja.

“Pacijenti koji se kasnije javljaju mnogo teže se leče I jako ih je teško dovesti u normalno stanje. Srećan sam što smo određen broj pacijenata skinuli sa respiratora. Njih oko 300 smo istretirali i polečiIi i poslali u druge centre na nastavak lečenja”, rekao je dr Stojanović koji se zahvalio svom osoblju zemunske bolnice.

Kako kaže, ono što daje lakši mod rada jeste to što su osetili, kako kaže, da je ceo sistem stao iza njih.

“Imamo više respiratora, kombija, ambulante. Juče smo imali 30 izlazaka, a 45 ih je za 24 sata došlo”, rekao je dr Stojanović.

On ističe da najmlađi pacijent ima 21 godinu.

(Kurir.rs/Pink.rs/Foto ilustracija: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track