Najnovije vesti

PENZIONERI, OVO SU NOVE MERE: Najstariji u šetnji utorkom, petkom i nedeljom od 18 do 1! Od sutra rade i pijace
Foto: Tanjug / Rade Prelić

Otvaraju se i pijace, a evo šta će još raditi od sutra!

PENZIONERI, OVO SU NOVE MERE: Najstariji u šetnji utorkom, petkom i nedeljom od 18 do 1! Od sutra rade i pijace

Društvo

Od utorka, 21. aprila dozvoljen je rad poslodavcima poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, graževinskim materijalom…

BEOGRAD - Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, donete su odluke u vezi sa ublažavanje određenih mera u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Građani stariji od 65 godina, moći će počevši od sutra, utorkom, petkom i nedeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do 1 sat iza ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Oni od sutra počinju da rade

Od utorka, 21. aprila dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, graževinskim materijalom…

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od sutra su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja korona virusa.

foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od sutra, 21. aprila. Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Brnabić: Usvojene mere za starije, bitku privodimo kraju

Vlada Srbije usvojila je nove mere kojima se donekle realaksiraju dosadašnje uvedene u borbi protiv širenja korone, a među njima je i odluka da stariji građani od 65 godina od sutra tri puta nedeljno, mogu u šetnju po 30 minuta, u periodu od 18 sati do jedan posle ponoći, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

"Polako se popuštaju restriktivne mere koje smo uvodili na početku i tokom epidemije korona virusa. Intencija je da pre svega olakšamo život sugrađanima starijim od 65 godina, koji su i ovaj put podneli najtežu žrtvu i bili nadisciplinovaniji. Na kraju krajeva i mi smo se svi trudili da upravo njihove živote spasemo", rekla je Brnabić. Ona je objasnila da će paralelno sa tim što se ovim merama od sutra malo skraćuje i zabrana kretanja tokom dana sa ograničenja od 17 do 5 ujutro, sada na vreme od 18 časova, najstariji će sada moći od 18 do jedan posle ponoći, tri puta nedeljno u šetnju do 30 minuta, 600 metara od mesta stanovanja. Prema njenim rečima, paralelno sa tim Vlada želi polako da vraća našu privredu u pogon.

"Izuzetno je važno da sada privreda krene u brz oporavak i da uz maksimalne mere opreza i prevencije krenemo da radimo onako kako smo radili i da imamo još brži rast i razvoj. Zato što je sada vreme kada se mi pozicioniramo što bolje moguće u svetu, kao što je to i predsednik Vučić rekao da mi sada moramo da "uđemo u pucanj", da krenemo sa startne pozicije najbolje što možemo", rekla je premijerka. Ona ističe, da je naravno, i dalje važan, oprez i da i dalje stalno na umu svi treba da imamo disciplinu, i mere prevencije. "Ovo je bitka koja nije završena, ovo je bitka koju privodimo kraju i gledamo kako da napravimo sistem koji će nam doneti što brži oporavak, ali uz maksimalne mere opreza", zaključila je Brnabić.

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima. Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i delatnostima kojima je to od sutra dovoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica.

Vlada je odobrila i donaciju od pet hiljada testova Republici Srpskoj u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...