KON REKAO KADA ĆE BITI UKINUTE MERE: Kada broj zaraženih bude 5 odsto u odnosu na testirane, a evo koliko je sada
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

NAJAVA

KON REKAO KADA ĆE BITI UKINUTE MERE: Kada broj zaraženih bude 5 odsto u odnosu na testirane, a evo koliko je sada

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon kaže da će se o ukidanju mera razmišljati kada se procenat pozitivnosti na virus spusti ispod pet odsto.

Inače, Kon je izjavio da u Srbiji više nema nijednog ozbilljnog žarišta korona virusom i da je svuda ispod 15 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih, a u većini delova Srbije ispod 10 odsto.

Iako će Srbija izaći iz epidemijskog stanja, ponovio je da će se pandemija odjaviti onda kada je odjavi Svetska zdravstvena organizacija.

"Takođe, proglašena epidemija ne može da se ođavi pre nego što je odjavi SZO. Dakle, proglašena epidemija i dalje će biti na stanju sa svim mogućim vanrednim merama koje su na raspolaganju, kao što su distanciranje, zabrana škola, bioskopa, pozorišta", naveo je Kon.

Ponavlja da nikakve mere nisu relaksirane, i da to što je dozvoljeno starijma od 65 da šetaju i što su otvorene neke zanatske radnje struka ne smatra posebnim ublažavanjem.

"U toku narednog perioda, počeće još neke radnje da rade, a zavisnosti od situacije, a brojevi pokazuju da će situacija biti sve bolja i bolja", rekao je Kon. Jedina pretnja koju on vidi jeste moguć "uvoz slučajeva" nakon otvaranja granica i zato je, kaže, neophodno napraviti dobru strategiju pre nego što se otvore granice.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track