POMOR: Umrla čak 33 korisnika doma za stare u Nišu!
Foto: Beta/Saša Đorđević

KORISNICI GERONTOLOŠKOG CENTRA NA UDARU VIRUSA

POMOR: Umrla čak 33 korisnika doma za stare u Nišu!

Društvo -

Zaraza: Raste broj preminulih u ustanovama socijalne zaštite, a porodice nemaju još sve podatke o najmilijima i misle da su mogli da budu spaseni da se reagovalo na vreme

Čak 37 korisnika Gerontološkog centra (GC) u Nišu je preminulo do sada, od čega je kod 33 potvrđeno prisustvo koronavirusa, izneo je juče alarmantne podatke epidemiolog Predrag Kon.

- Mi se još uvek nalazimo u epidemiji i daleko od toga da smo potpuno bezbedni, a najranjivija mesta su nam gerontološki centri i to su praktično jedina mesta gde može opet da nam se preokrene situacija - rekao je Kon i dodao da se ne sme prikrivati kada se pojave bilo kakvi simptomi zaraze u domovima.

Inače, od pet osoba koje su preminule u poslednja 24 sata, dvoje je iz domova za stare, ali za razliku od prethodnog dana, kada je čak četvoro umrlih bilo iz GC Niš, prema poslednjim podacima, nije zabeležen nijedan smrtni slučaj iz ove ustanove.

Ministar Branislav Nedimović rekao je da je, s druge strane, 45 korisnika Gerontološkog centra Niš izlečeno i vraćeno iz KC Niš u tu ustanovu:

Očajan... Nebojša Saitović  izgubio brata Sašu
Očajan... Nebojša Saitović izgubio brata Sašufoto: Privatna Arhiva

Porodice preminulih iz GC Niš kažu da bi njihovi najbliži još bili živi da se reagovalo na vreme. Poznati niški muzičar Nebojša Saitović je 24. aprila izgubio brata Sašu (68) u GC, a kaže da još ne zna da li je umro usled korone. - Moralo je da se konstatuje zbog čega je dobio temperaturu i da se odmah pošalje u Klinički centar, a ne da dva dana dobija samo paracetamol od lekova - rekao je Saitović za Kurir i dodao da je Saša nekoliko dana pre smrti bio vitalan i da je ranije, u prvom naletu testiranja, bio negativan na koronu. - Imao je šećer, ali je bio u redu. Onda je dobio temperaturu dva-tri dana pre 24. aprila. To je bila agonija, brata nisam mogao da dobijem telefonom, a u domu mi je neko na fiksnom stalno prekidao vezu. Onda sam pozvao neke prijatelje lekare i oni su sa skafanderima i kompletnom opremom otišli u GC i javili mi: „Brat ti je loše.“ Potom je otišao na dve dijalize i pred treću, kako piše u dokumentima, umro je od infarkta - kazao je Saitović, koji je zahvalan lekarima KC Niš, koji su dali sve od sebe da spasu Sašu.

Podsetimo, 13. aprila otkriveno je da je 135 korisnika i četvoro zaposlenih obolelo od koronavirusa, pa je uhapšen i pritvoren direktor doma Milan Stevanović (47) zbog navodnog prikrivanja podataka.

Negotin novo žarište

U DOMU „RADOST“ 30 INFICIRANIH

Negotin je novo žarište jer su čak 27 korisnika privatnog doma za stare „Radost“, dvoje zaposlenih i jedan vojnik zaraženi. Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, rekao je da se čekaju rezultati 60 kontrolnih testova. - Posete u ovom domu nisu dozvoljene. Saznali smo da se nije poštovala preporuka o petnaestodnevnom smenskom radu.Testiraćemo svu najužu rodbinu naših radnika i tražiti sve njihove kontakte - rekao je on i dodao da je stanje svih zaraženih zasad stabilno.

Preko dijalize

U DESPOTOVCU POZITIVNA I BEBA

U opštini Despotovac koronom je zaraženo 28 osoba, a među njima i jednomesečna beba, koja je prebačena u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu. Direktor Doma zdravlja Dejan Milošević je rekao da je „od 28 pozitivnih, 20 inficirano preko hemodijalize“ .

Kurir.rs/ M. Smiljković - R. Kantar Foto: Beta/Saša Đorđević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track