Najnovije vesti

ŠTA ĆE BITI SA PENZIONERIMA? Bliži se ukidanje policijskog časa, ali to ne znači da će MOĆI da IZLAZE celog dana
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Sve zavisi od epidemiološke situacije

ŠTA ĆE BITI SA PENZIONERIMA? Bliži se ukidanje policijskog časa, ali to ne znači da će MOĆI da IZLAZE celog dana

Društvo

Od početka borbe protiv korona virusa poseban akcenat stavljen je na bezbednost najstarijih jer se oni smatraju najugroženijima kad je reč o ovoj bolesti. Shodno tome, oni su pretrpeli i najveće promene kada govorimo o načinu života i svakodnevnim navikama.

Kako se epidemiološka situacija u našoj zemlji polako popravlja, tako se sve češće govori i o ukidanju policijskog časa. Vanredne mere su uvedene postepeno, te je i za njihovo ukidanje potrebno vreme i dobar strateški plan, kako bi sve grupe stanovništva bile potpuno bezbedno mogle da se vrate u normalan način života.

Ono o čemu se takođe dosta govori jeste to što je zabrana kretanja za penzionere stupila na snagu 18. marta i uvedena je odvojeno od policijskog časa. Sada se nameće pitanje da li će ove dve vanredne mere biti ukinute u isto vreme ili će najstariji građani i dalje imati ograničeno kretanje.

Članovi Kriznog štaba još nemaju odgovor na ovo pitanje jer sve zavisi od epidemiološke situacije u našoj zemlji i odluka Vlade. Konačna odluka, kad za to dođe vreme, biće donesena nakon konsultacija i preporuka stručnih lica.

Šta kaže struka

Koliko je važno da se vanredne mere za najstarije građane popuštaju postepeno naglasila je na jednoj od konferencija Kriznog štaba i dr Darija Kisić Tepavčević.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Jako je nizak kolektivni imunitet kod njih, pa će se za njih mere postepeno i ukidati. A lepo vreme je inače vreme jačanja kolektivnog imuniteta. Nama raste postepeno taj kolektivni imunitet, a virus slabi. Ipak, sve mere pa i njihovo ukidanje zavisi od epidemiološke situacije, a najviše mera biće usmereno na školske ustanove i na najstarije- rekla je ranije doktorka Kisić Tepavčević.

Još jedan od članova Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović, rekao je ranije da penzioneri i dalje treba da se tretiraju isto, kada je reč o vanrednim merama.

- I dalje moraju da budu potpuno zatvoreni jer su najosetljiviji i poslednji će biti oslobođeni mera – istakao je dr Tiodorović.

Postepeno popuštanje mera

Nakon 34 dana potpune izolacije, izuzevši ranojutarnju kupovinu od 4.00 do 7.00 sati jednom nedeljno, penzioneri su 21. aprila, od 18.00 časova, prvi put napustili svoje domove i pošli u šetnju.

Prema prvom popuštanju mera, licima starijim od 65 godina bilo je dozvoljeno da utorkom, petkom i nedeljom, izađu u šetnju u trajanju od 30 minuta u periodu od 18.00 do 1.00 sat iza ponoći.

Ipak, samo nekoliko dana kasnije, ova mera postala je još blaža. Tako je građanima starijim od 65 godina dozvoljeno kretanje svakog dana u trajanju od sat vremena, takođe u periodu od 18.00 do 1.00 sat posle ponoći.

foto: Ana Paunković

Policijski čas stupa na snagu upravo od 18.00 sati, te se na ulicama u tom periodu mogu sresti samo penzioneri koji koriste vreme za šetnju i uživanje u parkovima.

Nadležni za praćenje epidemiološke situacije su takođe posebno naglasili da će osim ostalih i penzioneri zaštitne maske morati da nose još dugo, verovatno tokom cele godine kako bi bili potpuno zaštićeni.

Još jedno pitanje koje se nameće kada je reč o ublažavanju mera jeste da li će najstarijima i dalje biti dozvoljena šetnja i kada se ukine policijski čas, a pod pretpostavkom da njima bude zabranjen izlazak iz kuće. Ukidanjem policijskog časa na ulicama će uvek biti ljudi pa bi samim tim izlazak penzionera u svakodnevnu šetnju postao rizičan.

Kada će se ukinuti policijski čas još uvek nije poznato. Po nekim pretpostavkama to bi moglo da se desi posle prvomajskih praznika, ili najkasnije 10. maja. Ipak sve zavisi od epidemiološke situacije, a za to vreme, dok struka ne donese konačne odluke - ostanite kod kuće.

(Kurir.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...