NOV POKUŠAJ PRITISKA NA KURIR! ĆOSIĆ I N1 POKUŠALI DA NAS UĆUTKAJU: Smeta im što pišemo o njihovom radu!
Foto: Fotomontaža

baš nisko

NOV POKUŠAJ PRITISKA NA KURIR! ĆOSIĆ I N1 POKUŠALI DA NAS UĆUTKAJU: Smeta im što pišemo o njihovom radu!

Društvo -

Bruka: Programski direktor ove televizije podneo tužbu protiv našeg lista, a tražio je i da prekinemo s daljim tekstovima o njihovom radu, što je sud odbio. Očigledno je da žele da javnost ne sazna kakvim se stvarima služe

Programski direktor N1 Jugoslav Ćosić želi da ućutka Kurir! Ćosiću i N1 očigledno smeta pisanje našeg lista o neprofesionalnom i neobjektivnom radu N1 tokom pandemije koronavirusa, pa je zatražio da prekinemo dalje objavljivanje tekstova.

On je, naime, podneo tužbu protiv Kurira zbog tekstova u kojima smo se bavili radom N1, a sudu je podneo i zahtev da se, dok traje sudski postupak, donese privremena mera zabrane pisanja o njegovom radu. Sud je takav zahtev odbio.

Gaze kodeks

Ovakav potez Jugoslava Ćosića može se smatrati pokušajem pritiska na Kurir i zastrašivanjem, a sve sa krajnjim ciljem da građani Srbije ne čuju kakvim se sve stvarima služi N1 i zarad čijih interesa radi sve što radi. Očigledno je da im je zasmetalo što smo dokazali da redovno krše novinarski kodeks, na koji se inače stalno pozivaju, kao i činjenica da smo pokazali da postoji jasna sprega između vlasnika N1 i dela opozicije oko Saveza za Srbiju Dragana Đilasa. Kako smo pisali, N1 napada zdravstveni sistem Srbije da bi oslabili aktuelnu vlast i time pomogli svom političkom eksponentu Draganu Đilasu da pokuša da osvoji vlast, čime bi vlasnici te televizije ponovo uspostavili medijski monopol i prihodovali znatne sume novca.

Zato su novinari N1 na konferencijama za novinare postavljali lekarima pitanja kojima su želeli da ih uvuku u političku arenu, a sve sa željom da stvore razdor između medicinskih stručnjaka i vlasti. Istovremeno, u svojim prilozima o koronavirusu u Srbiji ta televizija često nema predstavljenu drugu stranu, više puta je objavljivala i neproverene informacije, a nisu se ustručavali ni od puštanja lažnih vesti.

Presuđuju drugima

Sve su to, između ostalog, stvari o kojima je Kurir pisao, čime je dokazano da je N1 neobjektivna i neprofesionalna TV iako često sebi pripisuje ulogu sudije koji određuje ko je novinar, a ko ne, te koji su mediji navodno nezavisni, a koju su tobože uz vlast.

Na kraju, Ćosićeva tužba nije uplašila Kurir, štaviše - radujemo se sudskim procesima, jer je istina isključivo na našoj strani. A budući da dosad nije rađen valjani monitoring N1, Kurir će i u narednom periodu nastaviti da se bavi radom te televizije i uvek ukazivati javnosti kad prekrše kodeks i pogaze profesionalne norme.

ĆOSIĆU, ČESTO SI NEPROFESIONALAN I TENDENCIOZAN

foto: Zorana Jevtić

Jugoslav Ćosić je, obrazlažući tužbu protiv Kurira, zapravo jedino dokazao da ima visoko mišljenje o sebi. On se, naime, hvali nekim nagradama i posvećenosti u radu, tvrdeći da smo mu mi „imputirali tendencioznost, pristrasnost i nemoralnost u obavljanju novinarskog poziva“, ali ne nudi nikakve dokaze da ga sve to ne odlikuje.

Mi smo, međutim, dokumentovali sve tvrdnje o neprofesionalnom radu N1 i Ćosića. Jugoslav Ćosić je mnogo puta pokazao da je i pristrasan i tendenciozan u svom radu. I to je ono što mu i mi zameramo.

Kurir.rs/ redakcija Kurira Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track