KO DECU ZA RASPUST MISLI DA ŠALJE KOD BABE I DEDE, BOLJE DA ODUSTANE Kon: Ključno bez kontakata sa starijima tokom leta!
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

ocena epidemiloga

KO DECU ZA RASPUST MISLI DA ŠALJE KOD BABE I DEDE, BOLJE DA ODUSTANE Kon: Ključno bez kontakata sa starijima tokom leta!

Društvo -

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da će najvažnija stvar tokom leta po pitanju toka epidemije Kovida-19 biti zabrana kontakata sa starijim građanima, ukazujući da takvo pitanje treba uveliko da bude poznato svima u društvu.

"Postoje ljudi koji ne shvataju da smo uspeli, mnogi od njih pričaju da mi izmišljamo, da ništa od ovoga nije bilo i oni će biti sve glasniji, to je ono što se zove apsurd prevencije", ukazao je Kon na trećoj veb konferenciji posvećenoj pacijentima.

Kon napominje da u narednom periodu treba biti vrlo oprezan i izbegavati bliske kontakte, te da će za sve pacijenti koji budu imali temperaturu, kašalj ili respiratorne tegobe biti rađeni testovi u ambulantama, uz ocenu da očekuje da će biti veliki broj testiranja.

Podsetio je da će u maju krenuti paralelno orijentaciono testiranje koje će obuhvatiti do 7.000 porodica od strane Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. "Biće određene porodice koje će prihvatiti da svi članovi porodice budu testirani i tako ćemo ispitati da li ima pozitivnih ili ne", rekao je Kon.

On je još jednom naglasio značaj brige o starijima, te pozvao sve da očuvaju svest da je najvažnije da se izbegavaju kontakti sa njima, kako bi, dodaje, oni preživeli.

Treća veb konferencija za pacijente pod nazivom "Tu smo" u organizaciji Foruma pacijenata Srbije ima za cilj pružanje odgovora brojnih lekara i stručnjaka iz oblasti zdravstva na pitanja pacijenata, u uslovima pandemije virusa Kovid-19.

Na prethodne dve konferencije učestvovalo je više od 20 renomiranih doktora u saradnji sa preko 30 udruženja pacijenata.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track