MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Potrudićemo se da građanima, koji su tokom epidemije došli iz inostranstva, nađemo posao u Srbiji
Foto: Marina Lopičić

PRVI MAJ

MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Potrudićemo se da građanima, koji su tokom epidemije došli iz inostranstva, nađemo posao u Srbiji

Društvo -

"Radnička prava u Republici Srbiji nikada nisu bila na višem novou, ponosan sam što mogu da kažem da smo zaštitili radnike i njihova prava, obezbedili povećanje plata i svakog dana osluškujemo njihove potrebe trudeći se da pronađemo način da im izađemo u susret i njihov položaj podignemo na viši nivo", rekao je za Кurir, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, povodom 1.maja, Međunarodnog praznika rada.

On je rekao da je ovaj 1. maj drugačiji u mnogo čemu od prethodnih, i da danas, osim rezultata kojima možemo da se pohvalimo koji su ostvareni u oblasti radničkih prava, treba se osvrnuti na zaposlene u ustanovama za smeštaj u oblasti socijalne zaštite, koji su rame uz rame sa zdravstvenim radnicima bili na prvoj liniji fronta tokom borbe protiv virusa COVID-19.

"Želim da se zahvalim zaposlenima u ustanovama za smeštaj naših korisnika koji su odgovorno postupili od prvog dana uvođenja preventivnih mera u borbi protiv korona virusa. Posebno se zahvaljujem onima koji su žrtvovali svoje porodice, slobodno vreme i private obaveze i dobrovoljno pristali da budu u izolaciji u trajanju od dve nedelje u ustanovama u kojima rade, sa svojim kolegama i korisnicima. Ovo je još jedan dokaz da u ovom sistemu rade izvrni ljudi, radnici koji zaslužuju maksimalno obezbeđivanje njihovih prava", rekao je Đorđević.

Prema ministrovim rečima Inspekcija rada imala je veliku ulogu u obezbeđivanju svih zagarantovanih radničkih prava i u zaštiti na radu, svih radnika u našoj zemlji, ne samo tokom vanrednog stanja, već svakog dana, cele godine.

Кako kaže, Inspekcija rada svakodnevno vrši inspekcijske nadzore u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu na celoj teritoriji Republike Srbije, kako po službenoj dužnosti, tako i po zahtevima zaposlenih.

“Inspekcija rada, putem telefona, elektronskim putem, ali i direktno u prostorijama inspekcije rada širom Republike Srbije, velikom broju zaposlenih, svakodnevno, daje informacije i savete u vezi ostvarivanja njihovih prava iz radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu. Zahvaljujući efikasnom radu i delovanju inspekcije rada, kako preventivnom, tako i korektivnom i represivnom, poslodavci u Republici Srbiji sve doslednije sprovode propise u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu”, istakao je ministar.

foto: Beta/Dragan Gojić

Ministar objašnjava da se protiv rada na crno koji je u prošlosti bio ogroman problem država danas bori ozbiljno i ostvaruje dobre rezultate.

"Tokom ove godine, nakon preduzetih mera inspektora rada poslodavci su zasnovali radni odnos sa 10.167 lica, odnosno sa 79 % lica od ukupnog broja lica zatečenih na radu ''na crno''. To zapravo znači da je svaki od inspektora naložio da se zaposli po 42 radnika koja su bila na crno, što je i učinjeno", rekao je Đorđević.

Tokom vanrednog stanja, tačnije u periodu od 16. marta do 30. aprila 2020. godine inspektori rada su izvršili ukupno 1.430 inspekcijskih nadzora.

"Naš Zakon o radu je jako dobar, imamo primer Nemačke koja nije regulisala rad od kuće, i tek sada razmatraju o tome, a mi smo to već uradili. U prošlosti su se ljudi plašili da prijave da im neko uskraćuje prava, dok je dana svest kod građana drugačija. Onog trenutka kada nam se obrate mi smo tu da ih maksimalno zaštitimo", priča dalje Đorđević.

On kaže da je uvek bio na strani radnika i da će se za obezbeđivanje povoljnijeg položaja boriti i u budućnosti.

"Moramo da nastavimo da radimo, da svakog dana budemo sve bolji. Кao što je naš predsednik Aleksandar Vučić, predstavljajući program Srbija 20-25 rekao, plate u Srbiji biće sve veće, položaj radnika sve bolji, trudićemo se da vratimo naše građane iz inostranstva, onima koji došli tokom epidemije koronavirusa gledaćemo da nađemo posao u Srbiji ako to žele i verujem da ćemo uspeti u našoj misiji, da se oporavimo od recidiva prošlosti i oporavimo našu zemlji. Nesmemo posustati nakon borbe protiv neprijatelja COVID-19, već moramo još jače i bolje nastaviti da se borimo", zaključio je Đorđević.

Kurir.rs/R.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track