MASOVNO OTPUŠTANJE: Bez kore hleba ostalo 350 radnika!
Foto: Privatna Arhiva

Užas: SMEDEREVSKI „PKC VAJERING“ DESETKOVAO ZAPOSLENE!

MASOVNO OTPUŠTANJE: Bez kore hleba ostalo 350 radnika!

Društvo -

Otkazi deljeni bez najave čak i teško bolesnim radnicima, porodiljama, pa i nama samohranim roditeljima, koji smo ostali na rubu egzistencije, kaže za Kurir Saša Đorđević.

Usred epidemije koronavirusa kompanija „PKC vajering sistems“, koja posluje u Smederevu, za mesec dana otpustila je preko 350 zaposlenih, tvrde razočarani radnici.

Oni koji su imali ugovore na određeno i neodređeno vreme preko agencije za privremeno zapošljavanje „Trenkvalder“, a među kojima su i teško bolesni, porodilje, samohrane majke i samohrani očevi, ostali su bez jedinog izvora prihoda uz obrazloženje da firma nema posla zbog koronavirusa. Radnici najavljuju tužbe jer, kako kažu, otpušteni su na nezakonit način i ostavljeni na cedilu usred vanrednog stanja i bez mogućnosti pronalaska novog posla.

Saša Đorđević, jedan od otpuštenih radnika i samohrani otac, kaže da je mnogim radnicima pozlilo nakon što su saznali da su protivzakonito otpušteni.

foto: Privatna Arhiva

- Ja sam samohrani otac dvoje tinejdžera, ne znam kako ćemo se snaći da preživimo, teško je naći drugi posao usred vanrednog stanja. Kako da nađemo novi posao kad je na snazi policijski čas? Zato se obraćamo državi da nam pomognu u ovoj situaciji. Ne tražimo socijalnu pomoć, hoću da živim od svog rada, hoćemo da nam firma obezbedi radna mesta, za to su dobili subvencije od države - naveo je Đorđević.

Dodaje da su zvanični podaci da je 350 radnika ostalo bez posla, ali da radnici znaju da je u pitanju mnogo veći broj.

- Rukovodstvo firme kaže da su otpušteni svi koji su radili posredstvom agencije i da je to odluka agencije. Bio sam zaposlen na neodređeno preko agencije. Obrazloženje je da sam tehnološki višak zbog korone i vanrednog stanja, zbog čega je smanjen obim posla - istakao je on.

Podsetimo, Srbija je ovoj kompaniji dodelila skoro 14 miliona evra subvencije za otvaranje novih radnih mesta. Pozvali smo rukovodstvo ove fabrike kablova za automobilsku industriju za komentar, ali oni nisu odgovarali na naše pozive.

Kurir.rs/K. V./Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track