OD SUTRA RADE KAFIĆI I MEĐUGRADSKI SAOBRAĆAJ: Konobari s vizirima, u autobus tek posle merenja temperature!
Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Pripreme

OD SUTRA RADE KAFIĆI I MEĐUGRADSKI SAOBRAĆAJ: Konobari s vizirima, u autobus tek posle merenja temperature!

Društvo -

Pravila, pravila... U prvoj fazi u međugradske autobuse će moći samo zaposlena lica, i to na prednja vrata uz obavezne maske i rukavice, u kafićima papirni meni. Još bez kolektivnih treninga

Od sutra širom Srbije počinje da radi međugradski i železnički saobraćaj, otvaraju se kafići i restorani, a biće dozvoljeni i treninzi na otvorenim sportskim objektima. Međutim, sve ovo će od sada izgledati mnogo drugačije nego pre epidemija koronavirusa.

Ograničen broj

U autobuse i vozove nećemo moći bez maski i rukavica i dok nam ne izmere temperaturu, u kafićima i restoranima će nas usluživati konobari s vizirima, dok ćemo hranu i piće birati iz jednokratnog papirnog menija.

Vladan Sekulić, direktor „Laste“, objašnjava da će u prvoj fazi u međugradske autobuse moći da uđu samo zaposleni, i to na prednja vrata, uz obavezne maske i rukavice, a broj ljudi će proveravati redari i kontrolori. Na stanicama će se meriti temperatura putnicima, a tek nakon toga će im biti dozvoljen ulazak u vozila.

foto: Tanjug Andrija Vukelić

- Vodićemo računa da svaki putnik ima bar dva sedišta za sebe, a na sedištima će biti nalepnice „dozvoljeno“ i „zabranjeno sedenje“, dok će posebno angažovani kontrolori i redari upućivati građane gde mogu da sednu ili stanu. Sva vozila su dezinfikovana, mesto vozača posebno obezbeđeno. Prema preporuci lekara, nećemo koristi klimu, već ćemo otvarati prozore - objašnjava Sekulić za Kurir i naglašava da oni cene karata neće povećavati.

foto: Tanjug Andrija Vukelić

Prema rečima Dragane Stanković iz „Srbijavoza“, slična pravila od 4. maja očekuju i njihove putnike, koji neće moći da uđu u vozove bez maski i rukavica, dok će se svi podovi, metalne i staklene površine dodatno čistiti.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd doneo je preporuke za rad ugostiteljskih objekata tokom pandemije, koji će moći da rade na četiri načina: kućnom dostavom, šalterskom prodajom, radom na otvorenom (bašte) i radom u zatvorenom.

Zaštitna oprema

Prema preporukama, poželjno je da konobari i kuvari nose vizire i rukavice, zajedničke posude poput slanika ili činija za kečap i senf ne mogu da se koriste, a gosti treba da dobiju papirne menije za jednokratnu upotrebu.

Iako od ponedeljka počinju i treninzi profesionalnih sportista na otvorenim sportskim objektima, bar još neko vreme nećemo na okupu moći da vidimo ceo fudbalski ili košarkaški tim, a svima će se meriti temperatura pre ulaska u objekat.

foto: Kurir

GSP

NA PODOVIMA NALEPNICE ZA KRETANJE

Gradski prevoz u Beogradu ponovo će početi da radi 8. maja, odvijaće se po fazama, od kojih prva podrazumeva da će se prevoziti isključivo zaposleni. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić kazao je da će u GSP morati da se poštuje socijalna distanca i nošenje zaštitne opreme, ulaziće se na jedna vrata, i to jedan po jedan putnik. Takođe, na podu vozila biće i nalepnice koje će označavati mesta za stajanje i kretanje putnika kroz vozilo, a dozvoljen broj putnika u jednom vozilu će zavisti od veličine istog.

Kurir.rs/Jelena Pronić/Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track