PLANIRATE NA KAFU U OMILJENI KAFIĆ SUTRA? Prava istina je da mnogi NEĆE biti otvoreni, a evo i ZAŠTO
Foto: Ana Paunković

puno izazova

PLANIRATE NA KAFU U OMILJENI KAFIĆ SUTRA? Prava istina je da mnogi NEĆE biti otvoreni, a evo i ZAŠTO

Društvo -

Iako od sutra kafići i restorani mogu da počnu sa radom, uz posebne mere, neki vlasnici i menadžeri ne planiraju da otvore svoja vrata. Problemi razni.

- Nismo još odlučili da li ćemo da otvaramo kafić 4. maja. Nismo počeli ni sa pripremama. Dosta toga treba pripremiti, a nešto se ne isplati poslovati pod ovim merama - rekli su iz jednog prestoničkog kafića.

Problemi koje vlasnici kafića i restorana uglavnom navode su ekonomske prirode. Policijski čas još nije ukinut, a poznato je da najveći broj posetilaca ugostitelji inače imaju u baš u vreme trajanja zabrane kretanja.

Vlasnik jednog voždovačkog kafića je ostavljao pozamašnu količinu dezinfekcionih sredstava u svoj lokal.

- Nabavili smo dezinfekciona sredstva i sve što je propisano. Upravo sam sve ostavio unutra. Nabavio sam ih za svaki slučaj, a i svakako će nam trebati - ipak radimo s ljudima i hranom. Ali nećemo još početi sa pripremama jer ni ne planiram da radim u ponedeljak. Previše je rano, po mom mišljenju. Mislim da su ljudi još uplašeni, a ni meni se ne isplati da poslujem pod ovim uslovima. Najviše gostiju mi dolazi posle 18.00 časova, a tad počinje policijski čas - ispričao je vlasnik.

Međutim, neki odvažniji ugostitelji najavili su da će primiti Beograđane uskoro. Možda ne baš u ponedeljak, ali od sledeće nedelje.

- Ne otvaram kafić u ponedeljak, ali ćemo raditi u toku sledeće nedelje. Nabavili smo sva dezinfekciona sredstva, maske i rukavice za zaposlene. Ali najveći problem je distanca među gostima. Zato mislim da ćemo raditi sa pola kapaciteta i da ćemo goste primati samo u bašti lokala. Srećom, lokal ima prostranu baštu pa je tu lakše i manipulisati rasporedom stolova, a verujem i da je na vazduhu manja verovatnoća da se neko zarazi. Nisam siguran kako će sve funkcionisati u praksi. Moraćemo da se prilagođavamo - rekao je jedan beogradski ugostitelj.

Igor Mićić vlasnik restorana iz Novog Sada kaže kako je nabitnije da počinju da rade.

- Moje mišljenje je da mere mogu da se sprovedu, ali ipak ima stvari koje ne mogu ili jako teško, kao propisano rastojanje između gostiju. Lokali koji su sa većim kapacitetom su u problemu. Moj stav je da je nama najbitinije da počnemo da radimo. Šta godi bude bilo mi ćemo se ukopiti, jer nemamo drugog izbora. Svako od nas ko se ozbiljno bavi ovim poslom, trudiće se da ispuni sve uslove. Da li je to sve dobro i koliko ima smisla, druga je priča. Ovo vreme što nisam radio iskoristio sam da lokal dovedem do perfekcije i čekam dan da krenem da radim – rekao je Mićić.

foto: Profimedia

Dragan Stanojević predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada kaže da će se vremenom mere ublažavati, nada se krajem maja i sredinom juna. Do tada je potrebno da svi vode računa, postoji lična odgovornost kako zaposlenih tako i vlasnika, ali i gostiju.

- Na početku će najteže biti noćnim klubovima jer neki neće moći odmah da primene sve mere, ali i restoranima. Njihovi gosti obično su porodice, koje će sada morati da razdvajaju na dva ili više stolova. Što se tiče kafića i malih bircuza, dolazi lepo vreme i sa njim bašte, što je olakšavajuća okolnost. Ljudi će moći da sede u napolju na nekoj manjoj distanici. Teško će da rade i oni koji se bave organizovanjem proslava rođendana, slava i drugih događaja – kaže Stanojević.

Kako dodaje, u Novom Sadu je u ova dva meseca radilo samo 15 odsto ugostitelja koji su se bavili šalter prodajom i dostavom, od ukupno njih 1.600.

No, bez obzira što nisu radili, troškovi stižu.

- Šta ćemo sa doprinosima? Oni su samo odloženi pa će u januaru da nas sastavi sve. Kriznom štabu smo poslali predlog da za ugostiteljstvo i turizam kao sektore koji su najviše pogođeni otpišu doprinose. Ne radite dva meseca, a idu vam troškovi komunalija, zakupa i doprinosa. Nismo protiv mera, ali ne mogu da ugostiteljstvo koje je propalo i trgovina koja je procvetala u ovo doba, budu u istoj ravni i da imaju iste mere - nastavio je on.

Ugostitelji u Subotici počeli su da pripremaju objekte i zaposlene za sve što sledi kada budu počeli sa radom.

Uželeli su se posla, podjednako koliko su se gosti uželeli ispijanja kafe u omiljenim kafićima. Međutim, većini nije jasna mera o udaljenosti između gostiju, tačnije da li za jednim stolom mora da postoji distanca između tri ili četiri prijatelja i poznanika koji su došli da zajedno popiju kafu ili je određena udaljenost neophodna od gostiju za susednim stolom. U svakom slučaju, sve što bude bilo neophodno ispoštovaće, tvrde.

Biljana Veljković Vasić, menadžerka jednog od omiljenih kafića Subotičana u centru grada, kaže da će goste dočekati stolovi na terasi, na otvorenom ispred kafića i na svakom će biti gel za dezinfekciju ruku.

- Sve što su propisali ispoštovaćemo. Jedno po jedno rešavamo. Prostor smo dezinfikovali još pre zatvaranja, učinićemo to ponovo. Važno je da sada ide sve na bolje. To je svakako lakše za sve nas, u odnosu na početak epidemije kada je sve išlo na gore – kaže Biljana Veljković Vasić.

Vlasnici ugostiteljskih objekata u Užicu, iako je najavljeno da će im rad biti dozvoljen od 4. maja, ne preduzimaju ništa da svoje kafiće i restorane pripreme za bezbedan boravak gostiju.

Ovome, kažu, kumuju dva razloga. Prvi je što su još uvek nisu dobili nikakav spisak mera koje će morati da poštuju, a drugi je taj što se još uvek preispituju da li će uopšte u ponedeljak početi sa radom i da li će im posao biti isplativ. Više njih je čak odlučilo i da sa otvaranjem lokala sačeka još neko vreme.

- Spremio sam dezinfekciona sredstva, maske i rukavice, ali ostalo nisam jer ne znam ni koliko ljudi može da mi sedi za stolom, ni koliko gostiju mogu da primim u kafanu, ni koliki razmak treba da bude između stolova. Sa rezervom sam prihvatio 4. maj kao dan kada mogu nastaviti rad jer se datumi ublažavanja mera stalno menjaju - kaže Milan Kurglagić, vlasnik kafane u Užicu.

Kaže da je u kontaktu sa mnogo užičkih ugostitelja i da su svi u nedoumici koje mere treba da preduzmu i da li uopšte da počnu da rade.

- Niti je nama isplativo da nam gosti sede po jedan za stolom, niti će, na primer, dva - tri prijatelja da dođu u kafanu da bi sedeli odvojeno. Tek nemamo računicu da otvaramo objekte ako će policijski čas da traje do 18 sati. Nejasno nam je kako će neko da dođe u restoran da pije i jede, a mora da drži masku na licu - napominje Milan Kurlagić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track