Najnovije vesti

NE OČEKUJEM DRUGI VELIKI TALAS KORONE, VEĆ TALASIĆ: Imunolog Janković o povratku epidemije koja jenjava
Foto: Kurir

stav

NE OČEKUJEM DRUGI VELIKI TALAS KORONE, VEĆ TALASIĆ: Imunolog Janković o povratku epidemije koja jenjava

Društvo

Imunolog dr Srđa Janković rekao je da epidemija jenjava i da će rizik biti sve manji.

Dr Janković istakao je da roditelji ne treba da brinu o slanju dece u vrtiće uz dobre preduzete mere i trijažom, da samo zdrava deca idu u vrtiće.

"Određeni rizik postoji gde god se okupljaju ljudi i deca, ali manji nego da decu čuvaju bake i deke. Epidemija jenjava i rizik će biti sve manji", rekao je Janković.

Ne smatra da nas očekuje još jedan jaki talas epidemije koornavirusa.

"Ne očekujem drugi talas kao talas koji bi ličio na prvi talas. Očekujem talasiće, mali rast pa pad blizu nule."

Naveo je da koronavirusna epidemija imala potencijal da nam znatno više naudi ali i da ne treba potceniti ni epidemiju iz 2009. godine, kada su takođe postojale preventivne mere. Poređenja nisu važna koliko svest da su i virusi gripa i koronavirusa opasni po zdravlje, istakao je on.

Odbacio je tvrdnje da je virus veštački, pa tako isti taj stav iza koga stoji i francuski naučnik, dobitnik Nobeleove nagrade Lik Montanje.

"To su društvene polemike, naučne polemike izgledaju drugačije od društvenih, teško je nepobitno utvrditi svaku kariku o poreklu koronavirusa. Znamo njegov genom, RNK, možemo reći da sve što je nađeno u strukturi odgovara nastanku prirodonog procesa. Nagrada se dobija za naučne razultate, neizmerno poštujem Montanjea, a sada nije izneo nikakve argumente, osim ličnog ubeđenja."

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...