POČELI DA RADE RESTORANI, KAFANE I MEĐUGRADSKI PREVOZ: Prva kafa sa distance! Srbijom zabrujalo 3.500 autobusa
Foto: Kurir

POPUŠTANJE

POČELI DA RADE RESTORANI, KAFANE I MEĐUGRADSKI PREVOZ: Prva kafa sa distance! Srbijom zabrujalo 3.500 autobusa

Društvo -

Kafenisanje Obavezno nošenje maski, vizira i držanje rastojanja među gostima promenili atmosferu i pravila rada u mnogim ugostiteljskim objektima

Posle 44 dana mirovanja, danas je sa 3.500 autobusa i 37 vozova počeo da funkcioniše međugradski saobraćaj u Srbiji, a u Novom Sadu, Kragujevcu i Užicu i gradski, i, što je mnogima još bitnije, počeli su da rade kafići i restorani.

foto: Kurir

Obavezne zaštitne mere za sve putnike i vozače, kao i goste i poslužitelje jesu maske i rukavice, držanje distance, učestala dezinfekcija, a sve to je doprinelo promeni atmosfere u većini otvorenih kafana i kafića, u šta su se uverili reporteri Kurira.

foto: Kurir

U restoranima čuvene boemske četvrti u Beogradu, gde gosti baš i nisu pohrlili, zaposleni su se trudili da poštuju sve propisane mere. - Stolovi su udaljeni čak i više od 2,5 metara, konobari nose vizire, maske i rukavice i oni neće uzimati novac od gostiju, već će to činiti drugo lice, koje ih ne služi. Imamo jednokratne jelovnike, kao i maske i rukavice za sve goste. Cene neće biti uvećane - kažu u jednom restoranu u Skadarliji, dok menadžer drugog poručuje: - Svaki gost mora imati masku, koju može skinuti dok jede. Gostima nije prijatno da sede pod ovim okolnostima, tako da ćemo videti kako će posao ići.

foto: Kurir

U Užicu je počeo da radi gradski i prigradski prevoz, a dok se većina kafića pripremala za otvaranje, poznata kafana kraj pijace počela je s radom još u šest ujutru. - Uželeli smo se kafane, jutarnje kafice, razgovora s komšijama uz kafu i domaću rakiju - kaže gost Milan Janjić.

foto: Kurir

Kikindski ugostitelji čekaju rešenja komunalne inspekcije da bi otvorili svoje lokale, dok su se kafenisanju u Kraljevu najviše obradovali taksisti, koji su tokom vanrednog stanja jedini prevozili građane: - Konačno imamo gde da popijemo kafu, da odmorimo malo dušu - kaže taksista Milan Petrović.

foto: Kurir

U otvorene bašte seli su i Nišlije i Subotičani, a vlasnici restorana i kafića očekuju da se za dve nedelje situacija normalizuje. Počeli su da rade i vranjski kafići, među kojima i onaj pod nazivom "Korona". - Kafa je najslađa baš u ovom kafiću, ubedljivo najbolja. Uživamo ponovo posle mesec i po dana - kaže jedan od gostiju.

Novi Sad

U prevoz s radnim nalogom

U Novom Sadu su počele da saobraćaju linije gradskog, prigradskom i međumesnog saobraćaja, a zasad mogu da ih koriste samo zaposleni s radnim nalogom i radničkom mesečnom kartom. Počeli su da rade i ugostitelji, najviše je otvorenih lokala u centru grada, gostiju ima u baštama, dok ih u unutrašnjosti lokala nema. - Presrećan sam što su kafići napokon otvoreni. Volim da sedim u bašti i pijem kafu kad je lepo vreme. Naravno da poštujem mere i zbog sebe i zbog drugih - kaže Novosađani Vladimir Đurđić. Maske su nosili zaposleni i tek pokoji gost.

Busplus

Otvorena prodajna mesta

Pojedina prodajna mesta Busplusa od danas ponovo počinju s radom. Otvaraju se prodajna mesta Luk oil, Tempo Bačvanska, Ada i Kvantaš, a radiće od 9 do 16 časova. Zaposleni, koji će i jedini moći da koriste javni prevoz od 8. maja, moći će i lično da izvade mesečne Busplus kartice, ali je preporuka da se one i dalje vade preko poslodavaca, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track