SVADBE U SRBIJI ĆE SADA IZGLEDATI OVAKO: Ograničen broj gostiju, konobari s maskama i nema čestitanja
Foto: Shutterstock

svakodnevno se pomeraju venčanja

SVADBE U SRBIJI ĆE SADA IZGLEDATI OVAKO: Ograničen broj gostiju, konobari s maskama i nema čestitanja

Društvo -

Svi oni koji su planirali svadbu za drugu polovinu maja, moraće da je pomere za mesec dana, kada će doći do ublažavanja mera i po pitanju svadbenih veselja i drugih većih slavlja i okupljanja.

Međutim, spisak od 500 zvanica krenite već sad da skraćujete i gledajte da ne prelazi 150. Samo mladenci, kumovi i matičar, sa sve zaštitnim maskama i rukavicama i uz propisanu udaljenost, tako izgledaju venčanja za vreme vanrednog stanja u Srbiji. U glavnom gradu za ovih gotovo mesec i po dana, na ovaj način sklopljeno je više od stotinu brakova. Posle venčanja u svadbenim salama pri opštinama, mladenci su sa kumovima išli na ručak pravo kući, jer ni restorani do prekjuče nisu radili.

Iz Sekretarijata za upravu grada Beograda kažu da se i svakodnevno već zakazana venčanja pomeraju za druge termine na zahtev mladenaca. A takva situacija nije samo u Beogradu, već u celoj Srbiji. Međutim, oni koji bi osim registracije u opštini da imaju i svadbeno veselje, najbolje da svoje „sudbonosno da“ pomere za drugu polovinu juna.

foto: Profimedia

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da je stav većine epidemiologa da se u drugoj polovini juna dozvole i svadbena veselja.

- Oni koji su planirali svadbu za drugu polovinu maja, neka je odlože za mesec dana. Ništa ne gube ni svatovi ni mladoženja ni mlada, a imaćemo daleko mirniju situaciji u junu, bar prema ovoj epidemiološkoj prognozi - navodi Tiodorović.

Oni koji uveliko prave spisak, nek se ne rasplinjuju. Epidemiolog Tiodorović kaže da ipak ne treba očekivati, bar ne u početku, da svadba ima više stotina gostiju.

- Niko ni od naših suseda nije odjednom dopustio veliki broj ljudi. Ni u Evropi nemate slobodno 500 ljudi. Svi su se ograničili na 50 do 100 ljudi. Moguće je da ćemo mi tada imati procenu koja će biti bolja, sadržajnija, sigurnija i da ćemo na osnovu toga reći da je u redu da bude, na primer, 150 ljudi. Ali će i dalje morati da se poštuju mere u smislu da u tom restoranu gde slave prođu kroz dezo-barijeru, da tu budu dezinfekciona sredstva, da konobari nose maske i drugo - navodi naš čuveni epidemiolog.

Epidemiolog Tiodrović navodi da na čestitanja i pozdravljanja ljubljenjem tri puta u obraz, kao što smo navikli, zasad zaboravimo.

- Moramo biti svesni da ipak ne može onako kao što smo živeli pre pandemije. Mnogo vremena treba da prođe, da budemo veoma sigurni da bismo se normalno pozdravljali, ljubili kao što smo navikli - navodi prof. dr Tiodorović. Među budućim mladencima koji su odlučili da odlože venčanje su i Novosađani Ivana i Petar.

- Venčanje je bilo zakazano za 30. maj, ali smo odlučili da ga pomerimo za početak septembra. Zapravo nismo želeli da razdvajamo ceremoniju venčanja i svadbeno veselje, već da sve to bude istog dana. Biće to manja svadba, za oko 50 ljudi. Već smo rezervisali i restoran. Za septembar smo se odlučili jer će se tad završiti godišnji odmori, a verovatno će se situacija i u drugim zemljama normalizovati kako bi nam stigli dragi gosti i iz inostranstva. U zavisnosti od mera, tako ćemo se i ponašati. Ako bude sve u redu i dozvoljeno, izljubićemo se sa našim dragim gostima - navode budući mladenci.

(Kurir.rs/Alo, M.K.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja