GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA KINESKE AMBASADE U BEOGRADU: Poginuli zauvek u srcima naša dva naroda (FOTO)
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

NA DANAŠNJI DAN 1999.

GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA KINESKE AMBASADE U BEOGRADU: Poginuli zauvek u srcima naša dva naroda (FOTO)

Društvo -

Polaganjem venaca i minutom ćutanja danas je na mestu ispred nekadašnje kineske ambasade u Beogradu obeležena 21 godina od bombardovanja te zgrade u kojoj su poginula tri novinara, a 20 osoba povređeno.

Vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, Grada Beograda, Ambasade Kine u Beogradu, kao i Udruženja novinara Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da Republika Srbija nikada neće zaboraviti taj strašan događaj u kome su živote izgubili civili koji su obavljali svoj posao.

"Svake godine ćemo dolaziti ovde da odamo počast i da se podsetimo na to što se desilo u nadi da se tako nešto nikad nikom neće dogoditi. Ljudi koji su izgubili živote zauvek će biti u srcima naša dva naroda. Građani Kine tokom bombardovanja naše zemlje bili su sa srpskim narodom u teškim trenucima. Naša kineska braća su i danas uz Srbiju, kada se borimo protiv korona virusa i zahvalni smo im na podršci i pomoći koju nam pružaju", rekao je Đorđević.

Ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo zahvalila je prisutnima što se svake godine okupljaju na prostoru nekadašnje ambasade Kine na Novom Beogradu i odaju počast poginulima i istakla da Kina osuđuje bombardovanje Srbije i kineske ambasade na današnji dan 1999. godine.

"Hvala srpskim prijateljima što svake godine odaju poštu i hvala što i u ovoj vanrednoj situaciji zbog pandemije niste zaboravili današnji dan. Kina i Srbija su čelični prijatelji, delimo dobro i zlo uvek se podržavamo i pomažemo jedini drugima", rekla je ambasadorka.

Ona je navela da je to prijateljstvo vidljivo i danas u borbi sa pandemijom virusa Covid 19 i ukazala da na gradilištu ispred nekadašnje ambasade na izgradnji Kineskog kulturnog centra rade i kineski i srpski radnici.

1 / 7 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Čen Bo je izrazila uverenje da će ove godine taj centar biti zvanično otvoren.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da čin bombardovanja kineske ambasade 1999. bio "za neverovati" i pokazetelj bahatosti agresora.

"Danas odajemo poštu kineskim novinarima koji su bili hrabri, izveštavali, rizikovali za svoju profesiju i istinu, a istina je pobedila i to se vidi po ovoj zgradi koju danas gradimo na tom mestu sa kineskim prijateljima", rekao je Mladenović.

On je dodao da dugogodišnje prijateljstvo Kine i Srbije neraskidivo . U Beogradu je 7. maja 1999. tokom bombardovanja, među mnogim objektima, meta bila i kineska ambasada kada je nastradalo troje kineskih novinara, a ranjeno 20 ljudi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track