Ministar Antić: Prioritet mehanizma Kina+17 je ekonomski rast
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar Antić: Prioritet mehanizma Kina+17 je ekonomski rast

Društvo -

Prioriteti Mehanizma saradnje Kina + 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope (Kina-CIEZ) su zajednička borba protiv virusa korona i ekonomska saradnja svih zemalja članica kako bi se ubrzao privredni rast, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić koji je u ime Srbije učestvovao na današnjoj video konferenciji Kina-CIEZ.

"Saglasili smo se da je video konferencija eksperata iz svih 17 država plus Kina, koja je održana 14. marta, imala značajan doprinos globalnoj borbi protiv pandemiji, a i saglasili smo se da je međusobna saradnja i u regionu, uz podršku EU, ali pre svega uz jednu snažnu podršku Kine dala dobre rezultate", rekao je Antić.

Kaže da danas gotovo sve zemlje u region osećaju efekte umanjenog delovanja virusa i iz tog razloga Srbija je podržala inicijativu Mehanizma da se održi video konferencija svih ministara zdravlja, kako bi se izlazak iz krize koordinirao, bolje razumeo i prešlo na drugi pravac - razvoj ekonomije.

"Razgovarali smo o tome da sada moramo da se fokusiramo na ekonomiju i ekonomski rast, da razvoj saradnje na planu ekonomije mora biti svima prioritet i kako da se pojača saradnja članica sa Kinom, ali i svih članica međusobno", naveo je Antić.

1 / 4 Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Prema njegovim rečima, tema razgovora bila je i kako pomoći i dati poseban podsticaj turističkoj industriji koja je zbog virusa korona pretrpela najveću štetu.

Na današnjoj konferenciji, dodaje Antić, tema je bila i novi termin za održavanje Samita “Kina+17” i podsetio da je održavanje tog samita planirano za april ove godine, ali je odložen zbog korone.

"Dogovoreno je da se novi termin samita odredi u konsultaciji sa svim državama članicama, uz ocenu da je potrebno taj samit održati što pre, naravno, u odnosu na okolnosti vezano za epidemiju", rekao je Antić.

Domaćin samita biće kineski predsednik Si Ðinping, a Srbiju će u Pekingu predvoditi srpski predsednik Aleksandar Vučić, dodao je Antić i kazao da je taj samit za našu zemlju od velikog značaja.

Kaže da Srbija očekuje visoke domete tog samita - nove projekte u zemlji i regionu i nove investicije značajne za Srbiju.

"Mi se sa novim projektima i inicijativama ozbiljno pripremamo za taj samit", istakao je Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track