TEK ĆEMO SE PREZNOJAVATI ZBOG KORONE: Čeka nas leto bez klime
Foto: Vladimir Šporčić

POSLEDICE

TEK ĆEMO SE PREZNOJAVATI ZBOG KORONE: Čeka nas leto bez klime

Društvo -

Korišćenje rashladnih sistema u javnom prevozu, tržnim centrima, radnjama i poslovnim zgradama neće biti moguće do okončanja epidemije, čiji se kraj još ne nazire

Uprkos temperaturama koje su već juče premašile 30 stepeni u hladu, klima-uređaje u gradskom prevozu, tržnim centrima, poslovnim zgradama, bolnicama i drugim zatvorenim javnim mestima, po svemu sudeći, nećemo uključivati sve do kraja juna, a možda i tokom celog leta, odnosno sve dok budemo imali veći broj slučajeva novoobolelih od koronavirusa u Srbiji, saznaje Kurir.

Trenutno važeća preporuka epidemiologa jeste da se centralni ventilacioni sistemi u autobusima, velikim prodavnicima i drugim zatvorenim objektima gde se građani masovno okupljaju ne koriste zbog potencijalne opasnosti od širenja koronavirusa kroz njih.

- Primena ove preporuke, kao i svih drugih, zavisiti od daljeg razvoja epidemiološke situacije u Srbiji, kao i od procene stručnjaka - potvrdili su za Kurir u Ministarstvu zdravlja.

Iako oni nisu precizirali rok važenja ove mere, vodeći domaći epidemiolozi uveliko upozoravaju da se epidemija korone u Srbiji još ne gasi, već se smiruje, i da će novoobolelih biti i tokom juna, a možda i kasnije.

foto: Privatna Arhiva

Na promaji

Prim. dr. Biserka Obradović, specijalista opšte medicine, objašnjava za Kurir da bi kako centralna tako i ona kućna klima morala da se dezinfikuje svaki put kad je u prostoriji boravio neko pozitivan na koronavirus, a budući da sa sigurnošću ne znamo kad se ko zarazio, u budućnosti će klime morati da se čiste češće nego što je dosad bila praksa.

- Pre uključivanja rashladnih uređaja moramo strogo da vodimo računa da ih dobro očistimo i dezinfikujemo. Savet je da se prostorije više provetravaju ujutru kad je svežije, da se otvaraju prozori, pravi promaja, da se spuste roletne tamo gde u tom trenutku bije sunce, a možemo i da imamo neku posudu s vodom da osvežimo vazduh. Generalno savetujem građanima da smanje upotrebu klima, a da nikako ne prave razliku između spoljne i sobne temperatura veću od pet-šest stepeni, dok ona preko 10 može da dovede i do infarkta - kaže dr Obradović i dodaje da ne misli da će gašenje klima ovog leta bilo koga dovesti do toplotnog udara.

Opasne i bakterije

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević kaže da u centralnim klimama, koje zbog vanrednog stanja nisu dugo radile, pored koronavirusa obitavaju i mnogobrojne druge bakterije, virusi, gljivice i alergeni.

- Uslov da se upale klime je njihova detaljna dezinfekcija i sređivanje, nikako bez toga ako nisu korišćene druže vreme. Tu postoje mnogo veće opasnosti od korone, jer vreba legionela, opasna bakterija koja izaziva legionarsku bolest sa atipičnim upalama pluća, a može da vreba i koksaki. Pretpostavljam da će se napraviti plan postepenog čišćenja klima u prevozu - kaže dr Radosavljević za Kurir.

PREPORUKE STRUKE

Kako se rashladiti bez klima-uređaja

  • Otvarati prozore rano ujutru, kad je napolju još sveže
  • Često provetravati prostorije
  • Praviti promaju
  • Postavljati posudu s vodom radi osvežavanja vazduha
  • Koristiti lepeze i druga pomagala za rashlađivanje
foto: Shutterstock

Kako očistiti klimu

  • isključiti struju
  • skinuti i oprati poklopac na kojem se nalaze otvori za prolaz vazduha
  • filtere potopiti u mlaku vodu, u koju može da se doda neko sredstvo za čišćenje
  • potopljene filtere ostaviti da odstoje do 30 minuta
  • isprati ih mlazom vode, osušiti i vratiti u klima-uređaj

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track