KON NE ISKLJUČUJE VRAĆANJE KORONE NA JESEN: Evo od čega će to zavisiti
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

prognoze

KON NE ISKLJUČUJE VRAĆANJE KORONE NA JESEN: Evo od čega će to zavisiti

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon ponovio je danas da postoji mogućnost da se novi korona virus vrati na jesen i dodao da ćemo, na osnovu njegovog ponašanja na južnoj hemisferi, moći da procenjujemo šta možemo da očekujemo.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u Palati Srbija, naveo je da je virus aktivan na južnoj hemisferi, ali da nije pođednako aktivan svuda.

"Recimo, u Australiji nije toliko aktivan tako da to ukazuje da nije nemoguće očekivati da tamo ispuca svoj potencijal", rekao je Kon.

Kako je dodao, na osnovu ponašanja virusa na južnoj hemisferi moći ćemo da procenjujemo šta možemo da očekujemo.

"Prilično sam skeptičan po pitanju stečenog imuniteta kod nas. Mislim da toga neće biti tako mnogo zato što smo puno sačuvali, pogotovo starije i decu", rekao je Kon.

Kako je dodao, ako se virus ponovo vrati na severnu hemisferu, onda nailazi na "plodno tlo" gde može dalje da se prenosi.

"Vakcine neće biti u to vreme, još je rano za to, tako da ćemo, ako se virus vrati, opet biti u sličnoj situaciji kao što je bilo sada", rekao je Kon.

Naveo je da postoji i druga mogućnost, a to je da virus ne preživi.

"Mi itekako navijamo da virusa nema, da nestane i da ga ne vidimo više nikad, ali moramo biti spremni i za njegov eventualni povratak na jesen", dodao je Kon.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track